Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Blog

zboże

Zmiana wartości odżywczych młóta podczas suszenia i kiszenia

Młóto browarniane to pozostałości po odfiltrowaniu zacieru, na które składają się wszystkie nierozpuszczalne składniki, takie jak: kiełki, łuski czy drobinki słodu. Dla browaru są one odpadem poprodukcyjnym bez możliwości zagospodarowania. Dla rolników to cenna pasza wzbogacająca mieszanki żywieniowe. Jakie składniki zawiera świeże młóto? 

Czytaj więcej

mała świnka

Normy żywieniowe a rodzaj produkcji

Żywienie zwierząt hodowlanych jest zadaniem zbliżonym do odżywiania małego dziecka. Aby zdrowo rosło i prawidłowo się rozwijało, potrzebuje odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, minerałów i witamin, dzięki którym kształtują się mięśnie i doskonalą organy. 

Czytaj więcej

Bydło

Zakiszanie młóta sposobem na przedłużanie trwałości

Młóto jest popularną paszą treściwą o wysokiej zawartości białka, dlatego cieszy się sporym powodzeniem wśród hodowców. Sprzedaż sezonowa i konieczność zakupu większych jego ilości naraz wymaga stosowania metod przedłużających trwałość paszy. Zalicza się do nich zakiszanie. Zakiszanie wysłodzin w pryzmach Jedną z powszechnie stosowanych metod zakiszania wysłodzin jest przeprowadzanie tego procesu w zbiornikach poziomych.

Czytaj więcej

krowa

Podstawowe błędy popełniane przy karmieniu krów młótem

Wysłodziny browarne czy też młóto w ostatnich latach robią furorę wśród hodowców krów, którzy wykorzystują je w zastępstwie wysokobiałkowych pasz w celu uzyskania większej produkcji mleka. Efekty nie zawsze są zadowalające, co jest wynikiem błędów w karmieniu. Jakie to błędy? 

Czytaj więcej

krowa

Sprzedaż wysłodzin z dostawą – na co warto zwracać uwagę?

Wysłodziny browarniane zyskują coraz większą popularność jako efektywna i mlekopędna pasza dla krów. Hodowcy, którzy jeszcze nie próbowali tej metody, często nie wiedzą, gdzie szukać dostawcy świeżego młóta i na co zwracać szczególną uwagę w ofercie. 

Czytaj więcej

prosięta

Przechowywanie wysłodzin a wartości odżywcze

Wysłodziny browarne są odpadem powstającym po odfiltrowaniu słodu i oddzieleniu od niego brzeczki. Pozostający, nierozpuszczalny osad, nazywany też młótem, to doskonały mlekopędny pokarm dla krów. W postaci świeżej jest jednak nietrwały, dlatego wymaga odpowiedniego zabezpieczenia. 

Czytaj więcej

krowy

Młóto browarniane – mlekopędna pasza dla bydła

Żywienie krów mlecznych wymaga dostosowania składu paszy do konkretnego profilu produkcji. Celem jest zapewnienie krowom niezbędnych składników, dzięki którym wytwarzanie mleka jest efektywniejsze, a produkcja bardziej opłacalna. Idealną paszą mlekopędną może być młóto browarniane. Wartości odżywcze młóta browarnianego Walory młóta browarnianego zostały docenione przez hodowców krów mlecznych już wiele lat temu. 

Czytaj więcej