Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Blog

Mloto

Jakie są różnice między młótem świeżym a granulowanym?

Młóto browarniane – nazywane również wysłodzinami – to mający postać nierozpuszczalnych składników zacieru produkt uboczny produkcji piwa. Składają się na nie m.in. drobiny słodu, łuski zbożowe i kiełki. Ze względu na to, że zachowuje ono część właściwości odżywczych jęczmienia, jest często wykorzystywane w charakterze paszy przez hodowców bydła i trzody chlewnej.

Czytaj więcej

Prosiaki pijące mleko matki

Czym karmić lochy luźne, karmiące i niskoprośne?

Prawidłowe żywienie loch przesądza o ich zdrowiu, a tym samym wpływa na liczbę i kondycję prosiąt. Dlatego zarówno lochy luźne, jak karmiące i niskoprośne powinny być karmione w odpowiedni sposób. 

Czytaj więcej

Co jest lepszym komponentem

Otrąb czy młóto? Co wybrać?

Włókno wysokie odgrywa znaczną rolę w hodowli bydła i trzody chlewnej. Zawarte w nim składniki odżywcze wpływają na ilość produkowanego mleka, a jego smak zachęca zwierzęta do częstszego jedzenia – to zaś z kolei przekłada się na ich zdrowie, a tym samym na wysoką jakość mleka lub mięsa. 

Czytaj więcej

pełnowartościowej paszy

Czym jest młóto browarniane?

Produkt uboczny, który powstaje w trakcie produkcji piwa nosi nazwę młóta browarnianego. Ze względu na wysoką zawartość białka jest ono wykorzystywane przez rolników do karmienia trzody chlewnej. Oprócz białka młóto zawiera także dużo innych składników, takich jak: mikro i makroelementy, witaminy z grupy B, witaminy A i E. Posiada ono również walory smakowe. 

Czytaj więcej

młóto browarniane

Sekrety produkcji wysłodzin browarnianych

Wysłodziny browarniane to biomasa, która powstaje jako produkt uboczny przy produkcji piwa i jest wykorzystywana na wiele sposobów. Najważniejszym zastosowaniem młóta browarnianego jest jego adaptacja na dodatek białkowy do pasz dla bydła i trzody chlewnej. Wykorzystanie młóta do sporządzania mieszanek paszowych to prawdziwa rewolucja w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastrycznych. 

Czytaj więcej

Produkcja i właściwości młóta browarnego

Czy stosowanie młóta w żywieniu bydła jest opłacalne ekonomicznie?

Produkty stosowane, jako pokarm dla bydła mają decydujący wpływ na jego samopoczucie i zdrowie, a co za tym idzie na efektywność naszej hodowli. Odpowiednie pożywienie sprawia, że w organizmie zwierząt zachodzą pozytywne procesy biologiczne, które w dalszej perspektywie przekładają się na nasze zyski. 

Czytaj więcej

krowy na pastwisku

Zakiszanie w pryzmach, w rękawach i suszenie młóta browarnianego

Wysłodziny powstające przy produkcji piwa okazały się wspaniałym dodatkiem paszowym dla krów. Dostarcza on im między innymi sporo łatwo przyswajalnego białka i witamin. To przekłada się na wzrost, zdrowie i samopoczucie krów, a co za tym idzie – na ich mleczność oraz jakość samego mleka.

Czytaj więcej

krowy

Młóto browarniane. Umiar ma znaczenie

Młóto browarniane od kilku lat wraca do łask hodowców krów. Umożliwia ono większą produkcję wysokiej jakości mleka, nic więc dziwnego, że kolejni rolnicy polecają je sobie z ust do ust. Z podawaniem młóta krowom należy jednak zachować umiar. 

Czytaj więcej

krowy

Zastosowania wysłodzin browarnianych

Młóto browarniane traktowane jest jako odpad powstały przy produkcji piwa. Uzyskuje się je w procesie filtracji brzeczki przedniej w kadziach zacierowych. Młóto browarniane ze względu na swoje właściwości znajduje jednak jeszcze wiele zastosowań. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Czytaj więcej

Wady i zalety

Wady i zalety stosowania młóta browarnianego

Młóto browarniane wraca do łask hodowców bydła. Jest paszą mlekopędną, poprawiającą jakość mleka. Oprócz tego pozytywnie wpływa na smak całej dawki paszy, dzięki czemu krowy chętnie pobierają więcej suchej masy. Odpowiednio stosowane młóto może przynieść szereg korzyści właścicielowi krów, jednak podawane nieumiejętnie – może zaszkodzić zwierzętom.

Czytaj więcej