Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Jakie zastosowanie poza rolnictwem mogą mieć wysłodziny browarniane?

Wysłodziny browarniane powszechnie wykorzystywane są do skarmiania zwierząt hodowlanych, głównie krów mlecznych. Ma to związek z ich bogatym w wartości odżywcze składem. Nie jest to jednak jedyna branża, która odkryła pozytywne właściwości młóta. Gdzie jeszcze, poza rolnictwem, korzysta się z wysłodzin browarnianych?

wysłodziny browarnianeMłóto browarniane chętnie wykorzystywane jest przez ogrodników, ponieważ ma właściwości zakwaszające ziemię. To doskonały nawóz organiczny pod kwiaty takie jak wrzosy, hortensje czy magnolie. Młóto sprawdzi się również w uprawie borówek. Aby można było wykorzystać wysłodziny browarne w ogrodnictwie należy je uprzednio zakompostować.

Inne zastosowanie dla wysłodzin browarnych znaleźli piekarze. Nieprzetworzone wysłodziny są mokrą, trudną do określenia masą, jednak po wysuszeniu przyjmują formę płatków. W takiej postaci mogą być bogatym w białko składnikiem musli, a po zmieleniu na mąkę wykorzystywane są do wypieku chleba, ciastek i innych wyrobów. To doskonały składnik dla sportowców i osób na diecie, ponieważ posiada dużą ilość białka.

Młóto browarniane w przemyśle energetycznym

Obecnie wielu działaczy i przedsiębiorców poszukuje nowych, przyjaznych środowisku źródeł energii, które dodatkowo będą w równym stopniu efektywne, co spalanie węgla. Jednym z takich źródeł są biogazownie, które mogą być zasilane młótem browarnianym. Biogazownie to stabilne źródło energii odnawialnej, która powstaje w nich w wyniku beztlenowej fermentacji metanowej. W tym przypadku wysłodziny browarniane sprawdzają się doskonale, ponieważ używając ich można osiągnąć biogaz o wysokiej zawartości metanu, nawet do 61%! Dodatkowo po przetworzeniu w biogazowni nie tracą swoich właściwości, dlatego mogą być ponownie wykorzystane jako nawóz w ogrodnictwie.

Wykorzystanie młóta browarnianego w biogazowniach niesie wiele korzyści ekonomicznych. Browary mogą sprzedawać odpady do producentów bioenergii lub wykorzystać je w swoim procesie produkcyjnym poprzez budowanie własnych, przybrowarnych biogazowni i zasilanie urządzeń energią z odnawialnego źródła.