Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Blog

produkcja piwa

Jak powstają wysłodziny browarniane?

Większość składników używanych do produkcji produktów spożywczych po przetworzeniu staje się odpadem, na szczęście nie dotyczy to wysłodzin browarnianych. Nazywane są produktem ubocznym wytwarzania piwa, co oznacza, że nie powstają celowo a przy okazji pracy browaru. To ich bardzo duża zaleta. Dodatkowo dzięki temu, że są wykorzystywane na wiele sposobów, nie trzeba ich przechowywać i utylizować. Ma to ogromne znaczenie w kwestii dbania o środowisko naturalne, dlatego tak często określane są jako odpad idealny.

Czytaj więcej

młóto na dłoni

Jak zakiszać wysłodziny browarniane?

Przechowywanie wysłodzin browarnianych nie jest łatwe. W dużej części składają się one z wody, przez co bardzo szybko tracą przydatność do spożycia. Zwłaszcza okres letni nie sprzyja ich przechowywaniu, ponieważ wysokie temperatury znacznie przyspieszają psucie produktu. To kłopotliwe bowiem to właśnie w tym czasie produkcja piwa jest największa, a co za tym idzie, również młóto wytwarzane jest w dużych ilościach. Na szczęście istnieją metody, które konserwują wysłodziny. Najpopularniejszą z nich jest kiszenie. W ten sposób hodowcy zwierząt gospodarskich przez całą zimę mogą skarmiać je pysznym i zdrowym młótem.

Czytaj więcej

pies

Przysmaki dla psa z młóta – co należy sprawdzić przed podaniem ich pupilowi?

Resztki słodu zbożowego, które odrzucane są po pierwszym etapie produkcji piwa, mają wiele zaskakujących zastosowań. W wykorzystaniu młóta prym wiodą hodowcy zwierząt gospodarskich, takich jak krowy i świnie. Jest on świetnym dodatkiem do paszy dla nich, prawda jest jednak taka, że jego cenne właściwości przydają się w diecie każdego, zarówno zwierząt, w tym domowych pupili, jak i ludzi. Z wysłodzin browarnianych samodzielnie można bowiem wytworzyć zdrowe ciasteczka i smakołyki dla psów.

Czytaj więcej

grzyby

Jak hodować grzyby na omłócie?

Młóto browarniane to odpad idealny. Na to miano zasłużyło sobie nie tylko bogactwem składników odżywczych, które zawiera, ale również, a może przede wszystkim, uniwersalnością zastosowania. Głównym nabywcą młóta są hodowcy bydła, jednak stosowane jest ono również przez wielu innych specjalistów. Wysłodziny browarniane doskonale sprawdzają się jako podłoże do hodowli grzybów jadalnych. Dostarcza ono cennych minerałów, które stanowią nawóz w uprawie grzybów.

Czytaj więcej

karmienie krów

Jakie zwierzęta mogą być karmione wysłodzinami browarnianymi?

Wysłodziny browarniane to doskonały produkt do skarmiania zwierząt. Świetnie wiedzą o tym hodowcy bydła, a zwłaszcza krów mlecznych, którzy najchętniej po nie sięgają. Młóto to domieszka wzbogacająca dietę, co oznacza, że nie jest ono głównym źródłem pokarmu, a jedynie bogatym w cenne składniki pokarmowe dodatkiem. To ważne, ponieważ przekroczenie zalecanej dawki przynosi efekty odwrotne od zamierzonych.

Czytaj więcej

pytajnik

Czym wysłodziny browarniane różnią się od młóta?

Nie ma żadnych różnic pomiędzy młótem browarnianym a wysłodzinami. Oba określenia odnoszą się do tego samego produktu, jakim jest odpad powstający w browarach. Nazewnictwo to stosowane jest wymiennie  i oznacza dokładnie to samo: określa wyjątkowy produkt o szerokim zastosowaniu.

Czytaj więcej

produkcja piwa

Czym jest spent grain?

Spent grain, czyli po prostu wysłodziny browarniane, to produkt uboczny produkcji piwa. Spent grain powstaje w procesie warzenia browaru z brzeczki piwnej. W jego skład wchodzą nierozpuszczalne w wodzie części słodu zbożowego i chmielu. To produkt w całości roślinny pozbawiony węglowodanów, które w procesie podgrzewania brzeczki rozpuszczają się w cieczy. Po odfiltrowaniu klarownego ekstraktu pozostają resztki ziaren i dodatków, czyli właśnie wysłodziny browarniane.

Czytaj więcej

świnie

Czy lochy mogą spożywać wysłodziny browarniane?

Wysłodziny browarniane mają wiele zalet i są chętnie wybieranym dodatkiem w celu urozmaicenia diety zwierząt hodowlanych. Zdecydowanie najczęściej sięgają po nie hodowcy krów mlecznych, jednak ich zastosowanie jest znacznie większe. Doskonale sprawdzają się zarówno do skarmiania bydła, jak i trzody chlewnej, w tym loch. Wysłodziny browarniane bogate są w białko i włókno surowe, te dwa elementy to główne zalety młóta, jednak niejedyne cenne składniki pokarmowe, jakie się w nim znajdują.

Czytaj więcej

borówka amerykańska

Jakie zastosowanie mają wysłodziny browarniane w ogrodnictwie?

Wysłodziny browarniane mają szerokie zastosowanie w wielu branżach. Doskonale sprawdzają się nie tylko do karmienia zwierząt hodowlanych, ale również jako nawóz w ogrodach. Korzystanie z wysłodzin browarnianych szczególnie powinni rozważyć plantatorzy, ale też hodowcy hobbystyczni, borówek amerykańskich, żurawiny, hortensji, magnolii i wrzosów. Te rośliny do dobrego wzrostu wymagają kwaśnego odczynu gleby, który możliwy jest do uzyskania z wykorzystaniem młóta browarnianego.

Czytaj więcej

młótp browarniane

Czym jest i jak powstaje młóto browarniane?

Młóto browarniane to produkt uboczny produkcji piwa. Powstaje na jednym z pierwszych etapów warzenia browaru. W jego skład wchodzą wszystkie nierozpuszczalne w wodzie części słodu wykorzystywanego do produkcji brzeczki. Brzeczka to wyciąg ze słodu, chmielu i innych dodatków, która powstaje w kilku etapach. Pierwszym z nich jest śrutowanie wysuszonych ziaren zbóż, czyli słodu, następnie jest on zacierany z użyciem wody. Proces ten polega na mieszaniu i podgrzewaniu śruty z wodą. W wyniku tych działań w wodzie rozpuszczają się cukry zawarte w słodzie, które są ważne w kolejnych etapach produkcji piwa. Po otrzymaniu brzeczki należy ją przefiltrować, ponieważ do dalszej produkcji potrzebny jest tylko płynny ekstrakt, a pozostałości są zbędne, to właśnie młóto browarniane.

Czytaj więcej