Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Blog

świnie

Czy lochy mogą spożywać wysłodziny browarniane?

Wysłodziny browarniane mają wiele zalet i są chętnie wybieranym dodatkiem w celu urozmaicenia diety zwierząt hodowlanych. Zdecydowanie najczęściej sięgają po nie hodowcy krów mlecznych, jednak ich zastosowanie jest znacznie większe. Doskonale sprawdzają się zarówno do skarmiania bydła, jak i trzody chlewnej, w tym loch. Wysłodziny browarniane bogate są w białko i włókno surowe, te dwa elementy to główne zalety młóta, jednak niejedyne cenne składniki pokarmowe, jakie się w nim znajdują.

Czytaj więcej

borówka amerykańska

Jakie zastosowanie mają wysłodziny browarniane w ogrodnictwie?

Wysłodziny browarniane mają szerokie zastosowanie w wielu branżach. Doskonale sprawdzają się nie tylko do karmienia zwierząt hodowlanych, ale również jako nawóz w ogrodach. Korzystanie z wysłodzin browarnianych szczególnie powinni rozważyć plantatorzy, ale też hodowcy hobbystyczni, borówek amerykańskich, żurawiny, hortensji, magnolii i wrzosów. Te rośliny do dobrego wzrostu wymagają kwaśnego odczynu gleby, który możliwy jest do uzyskania z wykorzystaniem młóta browarnianego.

Czytaj więcej

młótp browarniane

Czym jest i jak powstaje młóto browarniane?

Młóto browarniane to produkt uboczny produkcji piwa. Powstaje na jednym z pierwszych etapów warzenia browaru. W jego skład wchodzą wszystkie nierozpuszczalne w wodzie części słodu wykorzystywanego do produkcji brzeczki. Brzeczka to wyciąg ze słodu, chmielu i innych dodatków, która powstaje w kilku etapach. Pierwszym z nich jest śrutowanie wysuszonych ziaren zbóż, czyli słodu, następnie jest on zacierany z użyciem wody. Proces ten polega na mieszaniu i podgrzewaniu śruty z wodą. W wyniku tych działań w wodzie rozpuszczają się cukry zawarte w słodzie, które są ważne w kolejnych etapach produkcji piwa. Po otrzymaniu brzeczki należy ją przefiltrować, ponieważ do dalszej produkcji potrzebny jest tylko płynny ekstrakt, a pozostałości są zbędne, to właśnie młóto browarniane.

Czytaj więcej

świnie jedzą

Dodatek do paszy dla trzody chlewnej z dostawą

Młóto browarniane ze względu na wysoką zawartość białka i wielu innych, cennych składników pokarmowych stanowi doskonały dodatek do paszy dla trzody chlewnej. Doceniana jest tu zwłaszcza duża ilość błonnika surowego, który dba o prawidłowe działanie układu trawiennego świń

Czytaj więcej

 wysłodziny browarne

Jakie zastosowanie poza rolnictwem mogą mieć wysłodziny browarniane?

Wysłodziny browarniane powszechnie wykorzystywane są do skarmiania zwierząt hodowlanych, głównie krów mlecznych. Ma to związek z ich bogatym w wartości odżywcze składem. Nie jest to jednak jedyna branża, która odkryła pozytywne właściwości młóta. Gdzie jeszcze, poza rolnictwem, korzysta się z wysłodzin browarnianych?

Czytaj więcej

browarniana pasza

W jaki sposób można wykorzystać młóto browarniane?

Młóto browarniane to produkt uboczny produkcji piwa, który znajduje zastosowanie w wielu różnych branżach. Przede wszystkim zdobyło uznanie hodowców bydła, zwłaszcza krów mlecznych, drobiu oraz trzody chlewnej. Młóto jest doskonałym, wysokobiałkowym dodatkiem do pasz dla zwierząt, które dostarcza im wielu właściwości odżywczych. Poza wspomnianym białkiem wysłodziny bogate są w witaminy A, E oraz z grupy B, włókno surowe, tłuszcze i minerały.

Czytaj więcej

pasza dla bydła

Zalety stosowania wysłodzin browarnianych w paszy dla bydła

Branża, która najchętniej wykorzystuje właściwości młóta browarnianego, to hodowcy zwierząt. Najczęściej sięgają po nie producenci mleka, ponieważ wysłodziny wykazują pozytywne właściwości mlekopędne. W ich składzie duży udział ma białko, które w niewielkim stopniu trawione jest w żwaczu, a większość wchłaniana jest dopiero w jelicie cienkim. Kolejnym ważnym składnikiem w diecie zwierząt hodowlanych jest włókno surowe, które również w dużych ilościach występuje w wysłodzinach browarnianych. Włókno korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz kondycję żwacza.

Czytaj więcej

Odpady z browaru

Odpady z browaru jako element wzbogacenia paszy dla świń

Odpady z browaru powstające podczas warzenia piwa to produkt pochodzenia roślinnego. Wysłodziny browarniane, bo tak się je określa, to nierozpuszczone pozostałości słodu, które są zbędne w dalszych procesach produkcyjnych. Po dokonaniu analizy chemicznej składu wysłodzin odkryto, że zawierają one szereg mikro- i makroelementów korzystnych w diecie zwierząt hodowlanych. Od tej pory młóto browarniane stało się cennym dodatkiem do pasz trzody chlewnej.

Czytaj więcej

młóto browarniane

Jakie mikro- i makroelementy zawiera młóto browarniane?

Mikro- i makroelementy są składnikami diety niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmów, zarówno człowieka, jak i zwierząt. W hodowli zwierząt bardzo istotne jest, aby dostarczać im prawidłowo zbilansowane posiłki bogate w składniki odżywcze. Tylko w ten sposób można osiągnąć pożądane skutki hodowli, takie jak wzrost masy ciała czy prawidłowy rozwój. Jest to też element wpływający na jakość i przydatność do spożycia produktów odzwierzęcych.

Czytaj więcej

wysłodziny browarniane

Czym są wysłodziny browarniane i jak powstają?

Wysłodziny browarniane to produkt uboczny produkcji piwa. Składają się z nierozpuszczalnych części słodu jęczmiennego, takich jak kiełki lub łuski. Młóto, inna nazwa wysłodzin browarnianych, powstaje w jednym z pierwszych procesów produkcji. Przed warzeniem piwa przygotowywany jest zacier z prażonych, ześrutowanych ziaren zboża, najczęściej jęczmienia, który następnie zalewany jest wodą i podgrzewany w kadzi. W ten sposób powstaje brzeczka piwna, czyli płynny ekstrakt ze słodu, który przeznaczony jest do dalszych procesów produkcji, a pozbawiony cukrów pozostały osad traktowany jest jako odpad.

Czytaj więcej