Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Blog

mleko od krowy

Skarmianie krów mlecznych paszą z dodatkiem młóta browarnego jest dobrym sposobem na optymalizację produkcji. Dzieje się tak, dlatego że jest to produkt odpadowy i dzięki temu stosunkowo tani, a jednocześnie pozytywnie wpływa na jakość i ilość pozyskiwanego mleka. To za sprawą dużej ilości białka w składzie – stanowi ono około 1/5 suchej masy. Poza nim produkt bogaty jest w mikro- i makroelementy oraz witaminy niezbędne w żywieniu zwierząt.

Czytaj więcej

karmienie krów

Jaki jest średni skład mikroelementów i składników odżywczych w młócie browarnianym?

Hodowcy zwierząt gospodarskich i bydła, a zwłaszcza krów mlecznych, są największymi odbiorcami młóta browarnianego. Jest to ściśle związane z bogactwem składników odżywczych, jakie oferuje ten produkt oraz sposobem, w jaki wpływa na polepszenie parametrów produkcji mięsa i mleka. Wysłodziny stosowane są jako dodatek paszowy do skarmiania zwierząt, ich główną zaletą jest bogactwo białka, ale to niejedyny cenny element w ich składzie.

 

Czytaj więcej

świnie jedzą

Jak podawanie młóta wpływa na cenę utrzymania tucznika?

W hodowli tuczników bardzo istotną kwestią jest tempo wzrostu masy ciała zwierząt. Im szybciej przybierają na wadze, tym bardziej opłacalna jest ich hodowla. Warto więc zwrócić szczególną uwagę na żywienie świń, ponieważ to ono w największej mierze odpowiada za tempo przyrostu, a także jakość uzyskiwanego mięsa, co również jest bardzo istotne. Składniki odżywcze niezbędne do wzrostu tuczników można znaleźć w różnych źródłach, dlatego warto komponować własne mieszanki pasz. Dzięki temu możliwa jest optymalizacja hodowli i cięcie kosztów.

Czytaj więcej

produkcja piwa

Jak powstają wysłodziny browarniane?

Większość składników używanych do produkcji produktów spożywczych po przetworzeniu staje się odpadem, na szczęście nie dotyczy to wysłodzin browarnianych. Nazywane są produktem ubocznym wytwarzania piwa, co oznacza, że nie powstają celowo a przy okazji pracy browaru. To ich bardzo duża zaleta. Dodatkowo dzięki temu, że są wykorzystywane na wiele sposobów, nie trzeba ich przechowywać i utylizować. Ma to ogromne znaczenie w kwestii dbania o środowisko naturalne, dlatego tak często określane są jako odpad idealny.

Czytaj więcej

młóto na dłoni

Jak zakiszać wysłodziny browarniane?

Przechowywanie wysłodzin browarnianych nie jest łatwe. W dużej części składają się one z wody, przez co bardzo szybko tracą przydatność do spożycia. Zwłaszcza okres letni nie sprzyja ich przechowywaniu, ponieważ wysokie temperatury znacznie przyspieszają psucie produktu. To kłopotliwe bowiem to właśnie w tym czasie produkcja piwa jest największa, a co za tym idzie, również młóto wytwarzane jest w dużych ilościach. Na szczęście istnieją metody, które konserwują wysłodziny. Najpopularniejszą z nich jest kiszenie. W ten sposób hodowcy zwierząt gospodarskich przez całą zimę mogą skarmiać je pysznym i zdrowym młótem.

Czytaj więcej

pies

Przysmaki dla psa z młóta – co należy sprawdzić przed podaniem ich pupilowi?

Resztki słodu zbożowego, które odrzucane są po pierwszym etapie produkcji piwa, mają wiele zaskakujących zastosowań. W wykorzystaniu młóta prym wiodą hodowcy zwierząt gospodarskich, takich jak krowy i świnie. Jest on świetnym dodatkiem do paszy dla nich, prawda jest jednak taka, że jego cenne właściwości przydają się w diecie każdego, zarówno zwierząt, w tym domowych pupili, jak i ludzi. Z wysłodzin browarnianych samodzielnie można bowiem wytworzyć zdrowe ciasteczka i smakołyki dla psów.

Czytaj więcej

grzyby

Jak hodować grzyby na omłócie?

Młóto browarniane to odpad idealny. Na to miano zasłużyło sobie nie tylko bogactwem składników odżywczych, które zawiera, ale również, a może przede wszystkim, uniwersalnością zastosowania. Głównym nabywcą młóta są hodowcy bydła, jednak stosowane jest ono również przez wielu innych specjalistów. Wysłodziny browarniane doskonale sprawdzają się jako podłoże do hodowli grzybów jadalnych. Dostarcza ono cennych minerałów, które stanowią nawóz w uprawie grzybów.

Czytaj więcej

karmienie krów

Jakie zwierzęta mogą być karmione wysłodzinami browarnianymi?

Wysłodziny browarniane to doskonały produkt do skarmiania zwierząt. Świetnie wiedzą o tym hodowcy bydła, a zwłaszcza krów mlecznych, którzy najchętniej po nie sięgają. Młóto to domieszka wzbogacająca dietę, co oznacza, że nie jest ono głównym źródłem pokarmu, a jedynie bogatym w cenne składniki pokarmowe dodatkiem. To ważne, ponieważ przekroczenie zalecanej dawki przynosi efekty odwrotne od zamierzonych.

Czytaj więcej

pytajnik

Czym wysłodziny browarniane różnią się od młóta?

Nie ma żadnych różnic pomiędzy młótem browarnianym a wysłodzinami. Oba określenia odnoszą się do tego samego produktu, jakim jest odpad powstający w browarach. Nazewnictwo to stosowane jest wymiennie  i oznacza dokładnie to samo: określa wyjątkowy produkt o szerokim zastosowaniu.

Czytaj więcej

produkcja piwa

Czym jest spent grain?

Spent grain, czyli po prostu wysłodziny browarniane, to produkt uboczny produkcji piwa. Spent grain powstaje w procesie warzenia browaru z brzeczki piwnej. W jego skład wchodzą nierozpuszczalne w wodzie części słodu zbożowego i chmielu. To produkt w całości roślinny pozbawiony węglowodanów, które w procesie podgrzewania brzeczki rozpuszczają się w cieczy. Po odfiltrowaniu klarownego ekstraktu pozostają resztki ziaren i dodatków, czyli właśnie wysłodziny browarniane.

Czytaj więcej