Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Czym są wysłodziny browarniane i jak powstają?

Wysłodziny browarniane to produkt uboczny produkcji piwa. Składają się z nierozpuszczalnych części słodu jęczmiennego, takich jak kiełki lub łuski. Młóto, inna nazwa wysłodzin browarnianych, powstaje w jednym z pierwszych procesów produkcji. Przed warzeniem piwa przygotowywany jest zacier z prażonych, ześrutowanych ziaren zboża, najczęściej jęczmienia, który następnie zalewany jest wodą i podgrzewany w kadzi. W ten sposób powstaje brzeczka piwna, czyli płynny ekstrakt ze słodu, który przeznaczony jest do dalszych procesów produkcji, a pozbawiony cukrów pozostały osad traktowany jest jako odpad.

wysłodziny browarnianeMłóto browarniane określane jest mianem odpadu i przez długi czas było problemem przemysłu browarnianego, ponieważ zalegało w pryzmach, generując nieprzyjemny zapach w okolicy (wysłodziny zawierają dużo wody, dlatego łatwo się psują i pleśnieją). Sytuacja się zmieniła, odkąd odkryto, że zawierają pożądane składniki odżywcze, w tym dużą ilość białka, przez co są mlekopędne. Wysłodziny browarniane stały się więc cenionym dodatkiem paszowym dla zwierząt hodowlanych.

Właściwości wysłodzin browarnianych

Z cennych właściwości wysłodzin browarnianych chętnie korzystają hodowcy zwierząt. Szczególnym powodzeniem młóto cieszy się wśród hodowców krów mlecznych, ponieważ pozytywnie wpływa na jakość i ilość produkowanego mleka. Wysłodziny dostarczają dużą ilość białka pokarmowego, które nie jest trawione w żwaczu, a dopiero w jelitach bydła, przez co jest lepiej przyswajane. Poza białkiem wysłodziny posiadają też dużą ilość włókna surowego, które wykazuje działanie podobne do błonnika w diecie człowieka, czyli usprawnia pracę układu pokarmowego, reguluje metabolizm i ułatwia wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.

Świeże wysłodziny browarniane szybko się psują, takim produktem należy skarmiać zwierzęta w ciągu 2-3 dni, jednak i na to znaleziono sposób. Młóto nadaje się do przechowywania po uprzednim ukiszeniu lub wysuszeniu produktu. Oba sposoby przedłużają jego przydatność do spożycia, zachowując przy tym wszystkie cenne właściwości. Warto wiedzieć, że wysłodziny browarniane oprócz dużej ilości składników odżywczych są w odczuciu zwierząt smaczne, które chętnie je przyjmują, zwiększając tym samym ilość zjadanego pokarmu, co ma duże znaczenie w przypadku hodowli opasów lub tuczników.