Blog
Czym jest młóto browarniane?
Odpad, który powstaje w trakcie produkcji piwa, w wyniku odfiltrowywania beczek przednich w kadziach zaciernych, nosi nazwę młóta browarnianego. Ze względu na wysoką zawartość białka jest ono wykorzystywane przez rolników do karmienia trzody chlewnej, gdyż pozwala w znaczący sposób obniżyć koszty produkcji mleka. Oprócz białka młóto zawiera także dużo innych składników, takich jak: – […]
Sekrety produkcji wysłodzin browarnianych
Wysłodziny browarniane to biomasa, która powstaje jako odpad przy produkcji piwa i jest wykorzystywana na wiele sposobów. Najważniejszym zastosowaniem młóta browarnianego jest jego adaptacja na dodatek białkowy do pasz dla bydła i trzody chlewnej. Wykorzystanie młóta do sporządzania mieszanek paszowych to prawdziwa rewolucja w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastrycznych. Młóto browarniane to pasza mlekopędna, która […]
Czy stosowanie młóta w żywieniu bydła jest opłacalne ekonomicznie?
Produkty stosowane, jako pokarm dla bydła mają decydujący wpływ na jego samopoczucie i zdrowie, a co za tym idzie na efektywność naszej hodowli. Odpowiednie pożywienie sprawia, że w organizmie zwierząt zachodzą pozytywne procesy biologiczne, które w dalszej perspektywie przekładają się na nasze zyski. Żywienie bydła często opiera się na substancjach określanych, jako produkty uboczne przemysłu […]
Zakiszanie w pryzmach, w rękawach i suszenie młóta browarnianego
Wysłodziny powstające przy produkcji piwa okazały się wspaniałym dodatkiem paszowym dla krów. Dostarcza on im między innymi sporo łatwo przyswajalnego białka i witamin. To przekłada się na wzrost, zdrowie i samopoczucie krów, a co za tym idzie – na ich mleczność oraz jakość samego mleka. Młóto browarniane ma przyjemny dla bydła smak, skarmianie nim zwierząt […]
Młóto browarniane. Umiar ma znaczenie
Młóto browarniane od kilku lat wraca do łask hodowców krów. Umożliwia ono większą produkcję wysokiej jakości mleka, nic więc dziwnego, że kolejni rolnicy polecają je sobie z ust do ust. Z podawaniem młóta krowom należy jednak zachować umiar. Przedawkowanie młóta może bowiem odnieść odwrotny do zamierzonego skutek i odbić się negatywnie na zdrowiu i samopoczuciu […]
Zastosowania wysłodzin browarnianych
Młóto browarniane traktowane jest jako odpad powstały przy produkcji piwa. Uzyskuje się je w procesie filtracji brzeczki przedniej w kadziach zacierowych. Młóto browarniane ze względu na swoje właściwości znajduje jednak jeszcze wiele zastosowań. Przyjrzyjmy się im bliżej.