Blog

młót browarniany

Młóto browarniane, czyli sposób na zastąpienie śruty poesktrakcyjnej

Młóto browarniane to produkt uboczny wytwarzany w drodze produkcji piwa. Jego niekwestionowaną zaletą jest fakt, że pełni istotną funkcję w żywieniu bydła, a także stanowi doskonałą alternatywę dla śruty poekstrakcyjnej.

Mloto

Jakie są różnice między młótem świeżym a granulowanym?

Młóto browarniane – nazywane również wysłodzinami – to mający postać nierozpuszczalnych składników zacieru produkt uboczny produkcji piwa. Składają się na nie m.in. drobiny słodu, łuski zbożowe i kiełki. Ze względu na to, że zachowuje ono część właściwości odżywczych jęczmienia, jest często wykorzystywane w charakterze paszy przez hodowców bydła i trzody chlewnej.

Czym karmić lochy luźne, karmiące i niskoprośne?

Prawidłowe żywienie loch przesądza o ich zdrowiu, a tym samym wpływa na liczbę i kondycję prosiąt. Dlatego zarówno lochy luźne, jak karmiące i niskoprośne powinny być karmione w odpowiedni sposób.   Zasady żywienia loch By odbudować ilość składników odżywczych traconych przez maciorę w wyniku laktacji i tym samym zapewnić wysoką liczbę komórek owulacyjnych na czas […]

Co jest lepszym komponentem

Otrąb czy młóto? Co wybrać?

Włókno wysokie odgrywa znaczną rolę w hodowli bydła i trzody chlewnej. Zawarte w nim składniki odżywcze wpływają na ilość produkowanego mleka, a jego smak zachęca zwierzęta do częstszego jedzenia – to zaś z kolei przekłada się na ich zdrowie, a tym samym na wysoką jakość mleka lub mięsa. Co jednak powinniśmy dodawać do paszy, by […]

pełnowartościowej paszy

Czym jest młóto browarniane?

Odpad, który powstaje w trakcie produkcji piwa nosi nazwę młóta browarnianego. Ze względu na wysoką zawartość białka jest ono wykorzystywane przez rolników do karmienia trzody chlewnej. Oprócz białka młóto zawiera także dużo innych składników, takich jak:   mikro i makroelementy, witaminy z grupy B, witaminy A i E. Posiada ono również walory smakowe. Jak karmić […]

młóto browarniane

Sekrety produkcji wysłodzin browarnianych

Wysłodziny browarniane to biomasa, która powstaje jako odpad przy produkcji piwa i jest wykorzystywana na wiele sposobów. Najważniejszym zastosowaniem młóta browarnianego jest jego adaptacja na dodatek białkowy do pasz dla bydła i trzody chlewnej. Wykorzystanie młóta do sporządzania mieszanek paszowych to prawdziwa rewolucja w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastrycznych. Młóto browarniane to pasza mlekopędna, która […]