Blog

Co jest lepszym komponentem

Otrąb czy młóto? Co wybrać?

Włókno wysokie odgrywa znaczną rolę w hodowli bydła i trzody chlewnej. Zawarte w nim składniki odżywcze wpływają na ilość produkowanego mleka, a jego smak zachęca zwierzęta do częstszego jedzenia – to zaś z kolei przekłada się na ich zdrowie, a tym samym na wysoką jakość mleka lub mięsa. Co jednak powinniśmy dodawać do paszy, by […]

pełnowartościowej paszy

Czym jest młóto browarniane?

Odpad, który powstaje w trakcie produkcji piwa nosi nazwę młóta browarnianego. Ze względu na wysoką zawartość białka jest ono wykorzystywane przez rolników do karmienia trzody chlewnej. Oprócz białka młóto zawiera także dużo innych składników, takich jak:   mikro i makroelementy, witaminy z grupy B, witaminy A i E. Posiada ono również walory smakowe. Jak karmić […]

młóto browarniane

Sekrety produkcji wysłodzin browarnianych

Wysłodziny browarniane to biomasa, która powstaje jako odpad przy produkcji piwa i jest wykorzystywana na wiele sposobów. Najważniejszym zastosowaniem młóta browarnianego jest jego adaptacja na dodatek białkowy do pasz dla bydła i trzody chlewnej. Wykorzystanie młóta do sporządzania mieszanek paszowych to prawdziwa rewolucja w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastrycznych. Młóto browarniane to pasza mlekopędna, która […]

Produkcja i właściwości młóta browarnego

Czy stosowanie młóta w żywieniu bydła jest opłacalne ekonomicznie?

Produkty stosowane, jako pokarm dla bydła mają decydujący wpływ na jego samopoczucie i zdrowie, a co za tym idzie na efektywność naszej hodowli. Odpowiednie pożywienie sprawia, że w organizmie zwierząt zachodzą pozytywne procesy biologiczne, które w dalszej perspektywie przekładają się na nasze zyski. Żywienie bydła często opiera się na substancjach określanych, jako produkty uboczne przemysłu […]

krowy na pastwisku

Zakiszanie w pryzmach, w rękawach i suszenie młóta browarnianego

Wysłodziny powstające przy produkcji piwa okazały się wspaniałym dodatkiem paszowym dla krów. Dostarcza on im między innymi sporo łatwo przyswajalnego białka i witamin. To przekłada się na wzrost, zdrowie i samopoczucie krów, a co za tym idzie – na ich mleczność oraz jakość samego mleka. Młóto browarniane ma przyjemny dla bydła smak, skarmianie nim zwierząt […]

krowy

Młóto browarniane. Umiar ma znaczenie

Młóto browarniane od kilku lat wraca do łask hodowców krów. Umożliwia ono większą produkcję wysokiej jakości mleka, nic więc dziwnego, że kolejni rolnicy polecają je sobie z ust do ust. Z podawaniem młóta krowom należy jednak zachować umiar. Przedawkowanie młóta może bowiem odnieść odwrotny do zamierzonego skutek i odbić się negatywnie na zdrowiu i samopoczuciu […]