Blog
Podstawy prawidłowego żywienia bydła
Właściwe rozplanowanie żywienia bydła ma nieoceniony wpływ na jego zdrowie. To z kolei skutkuje wydajniejszym pozyskiwaniem i wyższą jakością produktów mlecznych i mięsnych. Poznaj najważniejsze zasady dotyczące karmienia i doboru pasz.
Czy pandemia koronawirusa wpłynęła na ceny młóta?
Epidemia COVID-19, która rozpętała się w marcu bieżącego roku, poważnie nadwerężyła większość gałęzi gospodarki światowej. Jak koronawirus ukształtował obecne ceny pasz i dodatków paszowych, w szczególności zaś młóta browarnianego?
Młóto browarniane, czyli sposób na zastąpienie śruty poesktrakcyjnej
Młóto browarniane to produkt uboczny wytwarzany w drodze produkcji piwa. Jego niekwestionowaną zaletą jest fakt, że pełni istotną funkcję w żywieniu bydła, a także stanowi doskonałą alternatywę dla śruty poekstrakcyjnej.
Jakie są różnice między młótem świeżym a granulowanym?
Młóto browarniane – nazywane również wysłodzinami – to mający postać nierozpuszczalnych składników zacieru produkt uboczny produkcji piwa. Składają się na nie m.in. drobiny słodu, łuski zbożowe i kiełki. Ze względu na to, że zachowuje ono część właściwości odżywczych jęczmienia, jest często wykorzystywane w charakterze paszy przez hodowców bydła i trzody chlewnej.
Czym karmić lochy luźne, karmiące i niskoprośne?
Prawidłowe żywienie loch przesądza o ich zdrowiu, a tym samym wpływa na liczbę i kondycję prosiąt. Dlatego zarówno lochy luźne, jak karmiące i niskoprośne powinny być karmione w odpowiedni sposób. Zasady żywienia loch By odbudować ilość składników odżywczych traconych przez maciorę w wyniku laktacji i tym samym zapewnić wysoką liczbę komórek owulacyjnych na czas […]
Otrąb czy młóto? Co wybrać?
Włókno wysokie odgrywa znaczną rolę w hodowli bydła i trzody chlewnej. Zawarte w nim składniki odżywcze wpływają na ilość produkowanego mleka, a jego smak zachęca zwierzęta do częstszego jedzenia – to zaś z kolei przekłada się na ich zdrowie, a tym samym na wysoką jakość mleka lub mięsa. Co jednak powinniśmy dodawać do paszy, by […]