Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta w hodowli bydła?

żywienie bydła

Właściwe rozplanowanie żywienia bydła ma nieoceniony wpływ na jego zdrowie. To z kolei skutkuje wydajniejszym pozyskiwaniem i wyższą jakością produktów mlecznych i mięsnych. Poznaj najważniejsze zasady dotyczące karmienia i doboru pasz.

Metody uzyskania zbilansowanej diety w hodowli bydła

Prawidłowe żywienie bydła zapewnia mu zdrowie i energię, a tym samym pobudza je do wzrostu i reprodukcji i przyczynia się do wyższej jakości finałowego produktu. Ilość paszy jest wydzielana w zależności od jej składu, wartości odżywczych oraz potrzeb żywieniowych poszczególnych osobników.

 

  • Żywienie cieląt – w pierwszych miesiącach życia podstawą ich diety jest mleko matki. Zdarza się jednak, że jeszcze przed odsadzeniem cielęta są dokarmiane w celu redukcji związanego z nim stresu. Dodatkowe korzyści płynące z tego działania to poprawa zdrowia zwierzęcia, zwiększenie masy jego ciała oraz przyspieszony wzrost mimo odstawienia od mamki. Pamiętajmy, że wykorzystywana pasza musi w tym przypadku mieć przede wszystkim właściwości energetyczne. Dlatego powinna zawierać takie składniki jak kukurydza czy ziarna zbóż.

 

  • Żywienie mamek – musi być tak zbilansowane, by umożliwiać im produkcję dużych ilości mleka oraz utrzymanie dobrej kondycji w celu uzyskania rokrocznej produkcji cieląt. Tuż po wycieleniu i w okresie wczesnej laktacji należy zapewnić mamce karmę wysokoenergetyczną z dużą zawartością fosforu, białka i wapnia. Warto uzupełnić paszę o kiszonkę i młóto browarniane. W środkowym okresie ciąży można stosować mniej wartościowy pokarm. W ostatnim trymestrze należy zapewnić mamce odpowiedni poziom białka – zaniedbanie w tej kwestii może skutkować niebezpiecznym zespołem słabego cielęcia.

 

  • Żywienie jałówek remontowych – jest uzależnione od momentu odsadzenia do zacielenia. Po tym czasie jałówkom należy zapewnić składniki wspierające kondycję i stymulujące rozwój kośćca. Stosujmy starannie dobrane pasze objętościowe o wysokiej zawartości białka – musi być ona większa o ok. 4% w porównaniu do żywienia dorosłych egzemplarzy (przyspiesza to osiągnięcie dojrzałości płciowej).

 

  • Żywienie osobników rozpłodowych – w zimowe miesiące należy zapewniać 1kg paszy treściwej wyposażonej w suplement białkowy na każde 100kg żywej masy zwierzęcia. Młode buhaje powinny być żywione intensywnie. Po upływie okresu wzrostu somatycznego białko powinno zostać zredukowane do najwyżej 15% – w przeciwnym razie pogorszy to jakość nasienia. Żywienie zimowe należy uzupełniać o niezbędne składniki odżywcze poprzez stosowanie kiszonki, sianokiszonki i innych rodzajów pokarmu o wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych.