Poznaj zalety skarmiania trzody młótem browarnianym

młót browarniany

Młóto browarniane to produkt uboczny wytwarzany w drodze produkcji piwa. Jego niekwestionowaną zaletą jest fakt, że pełni istotną funkcję w żywieniu bydła, a także stanowi doskonałą alternatywę dla śruty poekstrakcyjnej.

Zalety młóta browarnianego

Młóto browarniane może pochodzić z ryżu, jęczmienia, kukurydzy lub pszenicy; występuje w formie suchej, granulowanej lub świeżej. Choć jego głównym składnikiem jest zacier z drobin słodu, kiełek oraz łusek, jednocześnie w jego składzie występują niemal wszystkie – nie licząc rozpuszczalnych cukrów – elementy ziarna zboża. Oprócz tego może ono zawierać nawet 55% białka chronionego, a także pektyny, wysokostrawne włókno czy witaminy z grup A, B oraz E.

 

Zastosowanie młóta browarnianego jako dodatku do pasz sprawdzi się w przypadku wszystkich gatunków trzody mięsnej oraz produkującej mleko. Co więcej, ma ono znaczny wpływ na zwiększenie zawartości kazeiny oraz tłuszczu w mleku krów. Może być łączone z kiszonką z roślin motylkowatych, trawy czy kukurydzy.

 

Młóto browarniane to doskonała alternatywa dla wszelkiego rodzaju śruty poekstrakcyjnej. By jednak zastąpienie ich tym rodzajem paszy było skuteczne, należy trzymać się odpowiedniego dawkowania – np. na każdy kilogram śruty sojowej przypada średnio 4-8 kg młóta, a na kilogram śruty rzepakowej – od 3,5 do 6,5 kg. Pamiętajmy przy tym, że ostateczna ilość podawanego młóta zależy tu od jego suchej masy. Warto również wiedzieć, że jego wartość jest tym większa, im więcej suchej masy się w nim zawiera – jej optymalna objętość powinna wynosić ok. 30% w przypadku młóta świeżego.

 

Nie należy również zapominać, że młóto browarniane nie może być wyłącznym składnikiem żywienia bydła – jest jedynie dodatkiem do podawanej paszy. Dlatego konieczne jest jego właściwe dawkowanie. Choć szczegółowe wyliczenia są zależne od szeregu okoliczności, zazwyczaj powinno ono zamykać się w obrębie od 5 do 20 kg na sztukę bydła w ciągu dnia.

 

W przypadku wysłodzin mokrych konieczne jest ograniczenie podawania do okresu dwóch-trzech dni. Jest to konieczne ze względu na to, że po tym czasie ulegają one zepsuciu. Jeżeli chcemy wydłużyć okres przydatności młóta do spożycia, powinniśmy dokonać na nim procesu zakiszenia. W ten sposób zachowa ono wszystkie swoje wartości odżywcze, a przy tym będzie można podawać je bydłu nawet przez okres kilku miesięcy.