prosięta

Młóto browarniane

Młóto browarniane to dodatek paszowy dla bydła hodowlanego i trzody chlewnej, który do niedawna był mocno niedoceniany. Wcześniej młóto traktowane było jako produkt uboczny branży piwnej problematyczny do wykorzystania oraz utylizacji. Wszystko zmieniło się dzięki pogłębionym analizom chemicznym, które wskazały jasno, że jest to wartościowy surowiec, który może być stosowany w żywieniu zwierząt hodowlanych.

W tej sytuacji młóto z roku na rok zyskuje na popularności. Dzieje się tak dlatego głównie z racji mlekopędnych właściwości wysłodzin wynikających bezpośrednio z ich składu bogatego w łatwo przyswajalne białko, witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Niewątpliwą zaletą młóta browarnego jest także jego niska cena będąca konsekwencją faktu, że jest to surowiec odpadowy. Takie połączenie pozwala z jednej strony podnieść jakość produkowanego mleka z drugiej zaś obniżyć bieżący koszt jego produkcji. Kiedy spojrzeć na to z tej strony przestaje dziwić rosnące zainteresowanie wysłodzinami wśród hodowców.

Produkcja i właściwości młóta browarnego

Młóto browarniane powstaje podczas produkcji piwa a dokładniej w trakcie odfiltrowywania zacieru. Choć traktowane jest jako odpad, to posiada bogate wartości odżywcze, które pozwalają na jego zastosowanie w innych obszarach, np. jako dodatek białkowy do pasz dla krów mlecznych. Młóto zawiera około 75% wody, wyglądem przypomina rozdrobnioną kaszę zbożową o zapachu świeżego chleba. Do wsparcia karmienia zwierząt hodowlanych wykorzystuje się z zasady młóto pochodzące z produkcji piwa typu pils. Dzieje się tak dlatego, że młóto browarniane powstające w trakcie produkcji piw ciemnych oraz lagerów jest niechętnie jedzone przez zwierzęta prawdopodobnie z racji nieakceptowalnego smaku.

Podawanie młóta browarnego

Warto pamiętać o tym, że młóto browarne stanowi jedynie dodatek do paszy i dlatego należy je podawać zgodnie z zaleceniami. Sposób dawkowania zależy wielu czynników, jednak przyjmuje się, że nie powinno być mniejsze niż 5 kg i nie większe niż 20 kg na sztukę dziennie. Wysłodziny mokre można podawać jedynie przez dwa, najwyżej trzy dni. W celu przedłużenia zdatności młóta do spożycia należy je poddać procesowi zakiszania. Zachowa ono wówczas swoje wartości odżywcze i odpowiednio przechowywane będzie możliwe do wykorzystania nawet przez kilka miesięcy.

Wyniki badań – wysłodziny mokre:

Barwa typowa dla młóta słodowego mokrego
Zapach typowy dla młóta słodowego mokrego, bez obcych zapachów i innych oznak zepsucia
Wilgotność % (m/m) 78,20
Białko ogółem % s.m. 28,30
Białko strawne % s.m. 24,10
Współczynnik strawności białka % 85,00
Ekstrakt ogólny % (m/m) 4,10
Ekstrakt ogólny % s.m. 19,00
Ekstrakt wymywalny % (m/m) 3,10
Ekstrakt wymywalny % s.m. 14,00
Kwasowość ogólna ml 1 M NaOH/100g 0,37
pH 5,77
Tłuszcz % s.m. 9,80
Beta-glukan % s.m. 0,06

Badania wykonane przez Instytut Przemysłu Rolno-Spożywczego Zakład Technologii Piwa i Słodu, 02-532 Warszawa, ul. Rakowiecka 36