Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Młóto w branży spożywczej

Młóto jest produktem, który posiada szerokie pole zastosowań. Znane jest przede wszystkim w rolnictwie jako dodatek do paszy, ale wykorzystywane jest również w branży spożywczej. Co sprawia, że jest tak bardzo popularne? Przede wszystkim wartości odżywcze – wysoka zawartość białka to nie wszystko, ponieważ młóto, zwane również wysłodzinami browarnianymi, cechuje się także obecnością witamin z grupy B i innych mikroelementów. Warto wspomnieć również o jego walorach smakowych – nadaje produktom spożywczym specyficzny smak i aromat.

 

Z młóta chętnie korzystają:

  • przedsiębiorstwa piekarnicze,
  • producenci wina i podpiwka.

 

Piekarnie stosują młóto jako dodatek do wypieków na bazie mąki takich jak chleb na zakwasie lub na drożdżach. Z jego pomocą można wyrobić również smaczne i oryginalne ciasto na pizzę, a nawet upiec słodkie i zarazem bardzo zdrowe ciasteczka lub inne pyszne wypieki. Piekarze chętnie stosują wysłodziny po to, aby nadać wyrobom piekarniczym wyjątkowy smak. Młóto, jako produkt uboczny powstający w trakcie produkcji piwa, może być stosowane w podobny sposób co śruty. W przypadku produkcji podpiwka i napojów o obniżonej zawartości alkoholu nadaje tym produktom charakterystyczny smak.

 

Młóto w branży spożywczej