Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Kiedy kupować i jak przechowywać młóto browarniane?

Młóto browarniane było przez jakiś czas zapomniane, jednak od kilku lat wraca do łask hodowców bydła. Sprzedaż wysłodzin staje się z roku na rok coraz popularniejsza. Nic w tym dziwnego – młóto browarniane pozytywnie wpływa na pobór paszy i jakość dostarczanego mleka. Najlepsi hodowcy twierdzą, że bez dobrego młóta nie ma dobrego mleka. 

KIEDY NAJLEPIEJ JEST KUPOWAĆ MŁÓTO BROWARNIANE DLA BYDŁA

krowyMłóto browarniane było przez jakiś czas zapomniane, jednak od kilku lat wraca do łask hodowców bydła. Sprzedaż wysłodzin staje się z roku na rok coraz popularniejsza. Nic w tym dziwnego – młóto browarniane pozytywnie wpływa na pobór paszy i jakość dostarczanego mleka. Najlepsi hodowcy twierdzą, że bez dobrego młóta nie ma dobrego mleka. Hodowcy zadają sobie jednak pytanie: kiedy najlepiej kupować wysłodziny? Świeże należy jak najszybciej zużyć, czy warto więc zamawiać ich spore ilości?

Sezon na młóto

70% całej produkcji młóta w Polsce ma miejsce wiosną i latem. Jak łatwo się mona domyślić, wtedy tez ceny tego produktu są najniższe. Pozostałe 30% produkowane jest przez pozostałe pory roku. Na rynku wysłodzin więc brakuje, a co za tym idzie – osiągają one wyższe ceny. Jednak sama cena nie jest największą zmorą hodowców bydła. Gdy młóta na rynku jest mało, w prawo pierwokupu od dużych dostawców mają zawsze tzw. stali klienci, w związku z czym zwykły hodowca może mieć problem, aby w ogóle je gdzieś nabyć. Dlatego też najlepszą porą na zakup młóta jest sezon wiosenno-letni. Ponieważ świeże młóto szybko się psuje, hodowcom nie pozostaje nic innego jak je zakisić lub kupić młóto suszone, aby mogło być przechowywane w zapasie.

Przechowywanie

Suszone młóto może być przechowywane np. w silosach. Dzięki obniżeniu zawartości wody do 13% nie ma ryzyka, że zalęgną się w nim pleśnie i zagrzybienia. Hodowcy, którzy zdecydują się na zakiszenie młóta przeważnie robią to w tzw. rękawach. Do wysłodzin dodają suche wysłodki i otręby, aby finalny produkt był suchszy. Jeszcze inni z kolei decydują się na kiszenie w pryzmach i silosach poziomych. Bardzo efektywne jest kiszenie młóta w belach cylindrycznych. Kiszone w ten sposób prawie nie traci swoich właściwości odżywczych. Dobrze zakiszone młóto może być przechowywane kilka miesięcy zachowując większość składników odżywczych, dlatego też lepiej jest trzymać je w zapasie, niż w zimie borykać się z problemem zakupu.