Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Wysłodziny w ogrodnictwie

Wysłodziny w ogrodnictwie wykorzystywane są jako naturalny nawóz do zakwaszania gleby. Wystarczy je odpowiednio zakompostować, aby stworzyć kwaśne środowisko, które będzie idealne nawet dla bardzo wymagających gatunków roślin takich jak magnolie, hortensje czy wrzosy. Oferowane przez nas wysłodziny świetnie sprawdzą się również jako nawóz dla różaneczników i żarnowców.

Warto stosować wysłodziny jako nawóz z kilku prostych względów:

  • dostarczają roślinom wszystkie niezbędne do wzrostu pierwiastki,
  • nie przyczyniają się do zanieczyszczenia wód gruntowych,
  • podnoszą jakość gleby poprzez uzupełnienie braków mineralnych.

Zakompostowane wysłodziny są atrakcyjną opcją dla ogrodników i rolników, którzy szukają ekologicznych sposobów na użyźnienie gleby. W przeciwieństwie do innych nawozów, na przykład obornika, nie wydzielają przykrych zapachów.

 

Jak powstaje nawóz z wysłodzin?

Nawóz z wysłodzin powstaje podczas produkcji biogazu rolniczego. Młóto cechuje się dobrą wydajnością biogazową, dlatego znajduje zastosowanie przy zagęszczaniu mieszanki substratów. Pulpę pofermentacyjną można nazwać produktem ubocznym tego procesu, jednak ze względu na wysoką zawartość azotu, potasu i fosforu jest wykorzystywana do zakwaszania i użyźniania gleby.

 

 

Wysłodziny w ogrodnictwie