Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Sprzedaż wysłodzin browarnych

Prowadzimy sprzedaż wysłodzin browarnych uzyskiwanych z browarnianych odmian pszenicy, jęczmienia i żyta. Obsługujemy klientów na terenie całego kraju, zarówno rolników indywidualnych, jak i właścicieli dużych gospodarstw rolnych. Oferowane przez nas produkty charakteryzują się odpowiednią zawartością składników odżywczych, co zostało potwierdzone badaniami wykonanymi przez Zakład Technologii Piwa i Słodu Instytutu Przemysłu Rolno-Spożywczego. Wysłodziny browarniane zawierają łatwo przyswajane białko, włókna, a także witaminy A, E i z grupy B. Sprzedawane przez nas wysłodziny stosowane są głównie przez hodowców krów mlecznych i trzody chlewnej. Stanowią korzystną pod względem ceny alternatywę dla wysokobiałkowych dodatków paszowych.

  

Sprzedaż wysłodzin

 

 

Zastosowanie wysłodzin browarnych w rolnictwie

Wysłodziny browarniane znajdują zastosowanie w rolnictwie – doskonale sprawdzają się jako dodatek paszowy dla zwierząt hodowlanych. Posiadają mlekopędne właściwości i stosunkowo niską cenę w porównaniu z tradycyjnie stosowanymi śrutami. Jako dodatek paszowy dla krów mlecznych pozwalają z jednej strony obniżyć koszty produkcji mleka, a z drugiej podnieść jego jakość.

Stosowane są również jako dodatek paszowy dla trzody chlewnej. Dostarczają zwierzętom wszystkich niezbędnych do prawidłowego rozwoju minerałów i witamin. Smak wysłodzin zachęca trzodę do częstszego jedzenia, co przekłada się na zdrowie zwierząt i wysoką jakość mięsa. Wysłodziny mogą być stosowane jako dodatek paszowy dla loch prośnych i karmiących.

Wysłodziny znajdują zastosowanie nie tylko w hodowli zwierząt, ale również w branży spożywczej czy ogrodnictwie.

 

Młóto browarniane dla krów

Producenci mleka stanowią największą grupę odbiorców wysłodzin. Młóto browarniane dla krów stanowi doskonały dodatek paszowy. Stosowanie go w żywieniu krów ma korzystny wpływ na ich zdrowie i produktywność. Wysoka zawartość białka i energii w wysłodzinach przyczynia się do zwiększenia produkcji mleka oraz poprawy jego jakości – zwiększa zawartość tłuszczu i kazeiny, a także pozytywnie wpływa na jego smak i zapach. Ponadto, wysłodziny zawierają dużo włókna, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego krów oraz może zapobiegać występowaniu chorób.

Warto jednak pamiętać, że wysłodziny browarniane nie powinny stanowić głównego źródła, a jedynie uzupełnienie tradycyjnych pasz. Zaleca się, aby wysłodziny stanowiły nie więcej niż 6-8 kg całkowitej dawki pokarmowej dla krów mlecznych.

 

Młóto browarniane dla bydła opasowego

Nie tylko krowy mleczne mogą spożywać wysłodziny. Młóto browarniane dla bydła opasowego sprawdza się równie dobrze. W końcu byki czy cielęta mięsne również potrzebują witamin zawartych w produkcie. Dodatkowo na uwagę zasługuje fakt, że młóto jest smaczne, dzięki czemu zwierzęta chętniej przyjmują dawki pożywienia i szybciej przybierają na masie, co przekłada się na wyższą efektywność produkcji.

Wykorzystanie wysłodzin browarnianych w żywieniu bydła opasowego ma również swoje ekonomiczne aspekty. Jako produkt uboczny procesu warzenia piwa, wysłodziny są tańszym źródłem białka niż tradycyjne pasze. Dzięki temu hodowcy mogą obniżyć koszty zakupu pasz. Ponadto, wykorzystanie wysłodzin browarnianych w żywieniu bydła wpisuje się w ideę gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie produkty uboczne jednego procesu produkcyjnego są wykorzystywane jako surowce w innym. Tym samym przyczynia się do zmniejszenia ilości odpadów.

 

Wysłodziny browarniane w innych branżach

Wysłodziny browarniane to odpad, który ma wiele różnych zastosowań. Warto wykorzystywać je na wiele sposobów oraz szukać nowych form ich konsumowania, ponieważ jest to działanie proekologiczne i wpływa na zmniejszenie ilości odpadów spożywczych. Wysłodziny charakteryzują się dużą wydajnością biogazową, co sprawia, że są doskonałym substratem do produkcji energii w biogazowni. Cykl życia wysłodzin od produkcji piwa, po wykorzystanie do produkcji energii kończy możliwość użycia odpadów z biogazowni do nawożenia pól.

Wysłodziny browarniane sprawdzają się w ogrodnictwie i uprawie pól nie tylko w postaci pulpy pofermentacyjnej z biogazowni. Świeży produkt może być kompostowany, a następnie użyty jako nawóz pod rośliny lubiące kwaśne podłoże, takie jak borówki, żurawiny, hortensje i wrzosy.

 

Wysłodziny z dostawą prosto z browaru

Nasze usługi obejmują sprzedaż wysłodzin z dostawą. W tym zakresie współpracujemy zarówno z kupcami hurtowymi, jak i prywatnymi gospodarstwami rolnymi. Dostarczamy wysłodziny na terenie całej Polski, wykorzystując w tym celu specjalnie wyposażoną flotę pojazdów, dzięki czemu do klienta zawsze trafia świeży produkt najwyższej jakości. Oferujemy również doradztwo i indywidualne podejście do każdego klienta.

Prowadzimy sprzedaż świeżych wysłodzin browarnianych, co oznacza, że do klientów dostarczamy je w formie mokrej. Taka konsystencja produktu wymaga odpowiedniego przygotowania do przechowywania. Najlepszym sposobem na przedłużenie przydatności wysłodzin będzie więc ich zakiszenie. Kiszonki można przygotowywać w pryzmie lub w rękawie. Kiszone wysłodziny to doskonała pasza dla zwierząt skarmianych na mokro. Cechują się one dużą smakowitością i są chętnie przyjmowane przez zwierzęta.

Posiadamy certyfikat jakości GMP+ co oznacza, że dostarczany przez nas produkt spełnia normy bezpieczeństwa i może służyć do celów spożywczych i paszowych. Skarmiane wysłodzinami zwierzęta otrzymują odpowiednią podaż białka i cennych składników odżywczych. Dodatkową zaletą zakupu wysłodzin jest dostawa pod drzwi, bez konieczności poszukiwania źródła wysłodzin, kontaktowania się i odbioru produktu z browaru.