Telefon   +48 33 860 08 00

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

gmp logo

Młóto browarniane

Młóto browarniane jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji piwa w procesie filtracji brzeczki przedniej w kadziach zacierowych. Ze względu na swoje bogate wartości odżywcze, czyli wysoką zawartość białka i witamin, jest chętnie wykorzystywane przez hodowców zwierząt. Stosuje się je jako dodatek białkowy do pasz, na przykład dla krów mlecznych i trzody chlewnej.

 

Młóto w żywieniu zwierząt hodowlanych

Młóto jest dodatkiem do paszy, należy zatem podawać je zgodnie z zaleceniami. Jego dawkowanie w żywieniu zwierząt hodowlanych zależne jest od wielu czynników, powinno być jednak nie mniejsze niż 5 i nie większe niż 20 kg na sztukę dziennie. Wysłodziny mokre można podawać jedynie przez dwa, najwyżej trzy dni. Proces zakiszania sprawi, że zdatność młóta zostanie przedłużona przy jednoczesnym zachowaniu jego wartości odżywczych. Odpowiednie warunki przechowywania przyczynią się do tego, że będzie użyteczne nawet do kilku miesięcy.

 

Młóto browarniane

 

Wyniki badań składu i parametrów młóta browarnianego

Barwa – typowa dla młóta słodowego mokrego

Zapach – typowy dla młóta słodowego mokrego, bez obcych zapachów i innych oznak zepsucia

Wilgotność % (m/m) – 78,20

Białko ogółem % s.m. – 28,30

Białko strawne % s.m. – 24,10

Współczynnik strawności białka % – 85,00

Ekstrakt ogólny % (m/m) – 4,10

Ekstrakt ogólny % s.m. – 19,00

Ekstrakt wymywalny % (m/m) – 3,10

Ekstrakt wymywalny % s.m. – 14,00

Kwasowość ogólna ml 1 M NaOH/100g – 0,37

pH – 5,77

Tłuszcz % s.m. – 9,80

Beta-glukan % s.m. – 0,06

Badania wykonane przez Instytut Przemysłu Rolno-Spożywczego Zakład Technologii Piwa i Słodu, 02-532 Warszawa, ul. Rakowiecka 36