Jak można wykorzystać młóto browarniane. Zastosowania wysłodzin

krowy

Młóto browarniane traktowane jest jako odpad powstały przy produkcji piwa. Uzyskuje się je w procesie filtracji brzeczki przedniej w kadziach zacierowych. Młóto browarniane ze względu na swoje właściwości znajduje jednak jeszcze wiele zastosowań. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Dodatek paszowy

Wysłodziny mogą być wykorzystywane jako pasza dla zwierząt. Zawierają one od 20% do 60% białka w suchej masie i do 60% błonnika. Młóto charakteryzuje się właściwościami mlekopędnymi i zawiera bardzo mało tłuszczu. Nie wolno podawać go zbyt wiele – może wtedy powodować problemy zdrowotne krów. Optymalna dawka to 6-8 kg wysłodzin na krowę. Młóto powinno być składnikiem mieszanki z kiszonką kukurydzianą, trawami lub dodatkiem bogatych w białko roślin strączkowych. Dla młodzieży nie powinno się przekraczać dawki 2-5 kg dziennie na cielaka, a dla opasów – 2-3 kg na 100 kg masy działa dziennie.

Produkcja biopaliw stałych

Młóto browarniane może posłużyć też do produkcji biopaliwa stałego. Biopaliwa stałe są w Polsce obecnie najpopularniejszym źródłem produkcji energii odnawialnej. Produkcja pelletów z wysłodzin jest jednak na razie nieopłacalna. Po pierwsze, konieczne jest odparowanie wody w substracie i wykorzystanie energii elektrycznej w procesie formowania. Po  drugie, kosztowny jest zakup samego surowca, na który jest wysoki popyt na rynku paszowym.

Substrat do biogazowni

Młóto browarniane charakteryzuje się porównywalną wydajnością biogazową i zawartością metanu w biogazie z innymi materiałami roślinnymi, np. z kiszonkami z traw. W biogazowniach młóto browarniane stosuje się w celu zagęszczenia i zwiększenia wydajności biogazowej mieszanki substratów stosowanych jako wkład. Umiejętne zarządzanie wysłodzinami przez browar w połączeniu z wykorzystaniem przez niego innych odnawialnych źródeł energii może skutkować sporymi oszczędnościami, a nawet zyskami. Podczas produkcji biogazu rolniczego powstaje też pulpa pofermentacyjna, która jest wartościowym nawozem.