Wysłodziny browarniane – błędy popełniane w karmieniu krów

krowa

Wysłodziny browarniane czy też młóto w ostatnich latach robią furorę wśród hodowców krów, którzy wykorzystują je w zastępstwie wysokobiałkowych pasz w celu uzyskania większej produkcji mleka. Efekty nie zawsze są zadowalające, co jest wynikiem błędów w karmieniu. Jakie to błędy?

Karmienie niezgodne z zalecanymi normami

Podstawowym problemem, jaki wiąże się z karmieniem krów mlecznych wysłodzinami browarnianymi jest niekorzystanie z zaleceń specjalistów i zbytnia wiara w moc dobrej, wysokobiałkowej paszy. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przedawkowanie może być równie groźne w skutkach jak niedobór i prowadzi często do poważnych konsekwencji. Najlepszym przykładem negatywnych skutków są typowe dla ludzi choroby, jak hiperkalcemia czy hiperwitaminoza, które są następstwem zbyt wysokiego poziomu wapnia lub witamin w organizmie.

Dla krów przedawkowanie białka zawartego w młócie browarnianym wiąże się z konsekwencjami w postaci pogorszonej jakości mleka, a także z komplikacjami zdrowotnymi, takimi jak obniżenie wskaźników płodności czy problemy w okresie okołoporodowym. W mniejszej skali krowy odczuwają dolegliwości fizjologiczne, a złe samopoczucie też nie sprzyja produkcji mleka.

Przedawkowanie wysłodzin to niższy poziom tłuszczu

Artykuły naukowe na temat jakości i znaczenia młóta dla produkcji mleka wskazują, że odpowiednie żywienie powinno powodować przyrost poziomu kazeiny i tłuszczu. U krów przekarmianych następuje spadek poziomu tego ostatniego, co jest efektem zmiany składu pokarmu i zwiększenia procentowego udziału włókien. Skutki nie są zauważalne od razu, jednak skutkują problemami z rozrodem, co na dłuższą metę może przyczynić się do zmniejszenia liczebności stada i ograniczenia produkcji. Najbardziej optymalne dawki w okresie intensywnej produkcji mleka to 6-8 kg na sztukę. Nawet jeśli intensywniejsza laktacja sprawia, że rolnik chce jeszcze zwiększyć dzienne porcje, „bo skutkują”, zachowanie umiaru jest tak samo ważne, jak przy jedzeniu lodów czy tortu przez człowieka. Najlepsze efekty żywieniowe wysłodziny browarniane zapewniają w połączeniu z kiszonką z kukurydzy i kiszonką z traw. Poza tym młóto posiada niewielką wartość energetyczną, którą należy uzupełniać śrutą zbożową.