Młóto browarne a potrzeby żywieniowe bydła hodowlanego

mała świnka

Żywienie zwierząt hodowlanych jest zadaniem zbliżonym do odżywiania małego dziecka. Aby zdrowo rosło i prawidłowo się rozwijało, potrzebuje odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, minerałów i witamin, dzięki którym kształtują się mięśnie i doskonalą organy. W przypadku zwierząt hodowlanych zadanie jest tym trudniejsze, że pokarm składa się ze składników, których wartości odżywcze są trudne do precyzyjnego określenia. Dobry hodowca potrafi jednak szacunkowo wskazać, jakie ilości kiszonek czy śruty zbożowej powinna spożywać krowa, aby pasza zaspokoiła jej potrzeby energetyczne i dostarczyła wymaganych składników. Wśród typowych produktów składających się na pożywienie bydła jest zielonka, czyli świeżo skoszone rośliny motylkowe, trawy i inne rośliny paszowe, a także różne susze, kiszonki i suplementy mineralno-witaminowe.

Balansowanie składem mieszanki stosownie do potrzeb

Podstawowym zadaniem hodowcy w zakresie karmienia zwierząt jest takie dopasowanie mieszanki, aby zaspokajała potrzeby zwierząt hodowanych w konkretnym celu. Na przykład w przypadku krów mlecznych wymagane jest dostarczanie dużej ilości białka wchłanianego w jelitach. Dzięki temu produkcja mleka jest intensywniejsza, a samo mleko ma lepszą jakość. Przez dziesięciolecia dla uzyskania takiego efektu stosowane były preparaty białkowe uszlachetniające paszę. Obecnie rolę takiego wspomagacza pełni młóto browarne, cieszące się uznaniem właśnie z uwagi na duże ilości tego składnika w łatwo przyswajalnej wersji. Młóto jest rewelacyjnym pokarmem dla mlecznych krów w okresie laktacji, ale nie dostarcza jeszcze wszystkiego, czego potrzebują zwierzęta. Z tego powodu powinno ono być dodatkiem do codziennej paszy, a nie jej wyłącznym składnikiem.