Dlaczego nie wolno przekarmiać krów młótem browarnianym

krowy

Młóto browarniane od kilku lat wraca do łask hodowców krów. Umożliwia ono większą produkcję wysokiej jakości mleka, nic więc dziwnego, że kolejni rolnicy polecają je sobie z ust do ust. Z podawaniem młóta krowom należy jednak zachować umiar. Przedawkowanie młóta może bowiem odnieść odwrotny do zamierzonego skutek i odbić się negatywnie na zdrowiu i samopoczuciu zwierząt. Niestety wciąż wielu rolników, widząc skuteczność młóta, niepotrzebnie zwiększa dzienne dawki.

Dawkowanie młóta browarnianego

Zasady dawkowania młóta są proste, warto dobrze się z nimi zapoznać. Przede wszystkim powinno się unikać skarmiania zwierząt młótem świeżym, gdyż może powodować ono problemy gastryczne. Lepiej postawić na młóto suszone i kiszonki. Młóto podaje się z kukurydzą i kiszonką z traw oraz roślinami motylkowymi. Posiada ono niewielką wartość energetyczną, dlatego wymaga uzupełniania śrutą zbożową. Świeże młóto krowom dojnym powinno być podawane w porcji maksymalnie 6-8 kg dziennie. Cielęta nie powinny dostawać porcji większych niż 2-5 kg, krowy mleczne 6-8 kg, a opasy 2-3 kg na każde 100 kg masy ciała. Krowy zasuszone w ogóle nie powinny być karmione młótem. W przypadku młóta zasuszonego powyższe dawki należy zmniejszyć o około 30%. Młóto jest paszą treściwą, dlatego należy unikać podawania go z paszą objętościową.

Przedawkowanie młóta

Młóto browarniane podawane w zbyt dużych dawkach może przynieść wiele szkód. Skutkami są między innymi: obniżenie poziomu tłuszczu w mleku, spadek wskaźników płodności i zdrowia krów, oraz problemy w okresie okołoporodowym. Efekt można porównać do ludzkich chorób, które są następstwem zbyt wysokiego poziomu danej witaminy czy wapnia. Zbyt duże dawki młóta wpływają też negatywnie na samopoczucie krów, a to, jak wiadomo, ma istotne znaczenie w produkcji wysokiej jakości mleka.  Długotrwałe przekarmianie krów młótem może doprowadzić do chorób stada, a nawet jego redukcji. Dlatego właśnie, jak we wszystkim, w skarmianiu krów młótem należy zachować zdrowy rozsądek.