Młóto browarne – pasza białkowa w żywieniu krów mlecznych

krowy

Żywienie krów mlecznych wymaga dostosowania składu paszy do konkretnego profilu produkcji. Celem jest zapewnienie krowom niezbędnych składników, dzięki którym wytwarzanie mleka jest efektywniejsze, a produkcja bardziej opłacalna. Idealną paszą mlekopędną może być młóto browarniane.

Wartości odżywcze młóta browarnianego

Walory młóta browarnianego zostały docenione przez hodowców krów mlecznych już wiele lat temu. Ten cenny odpad z produkcji piwa nie jest jedynie zbędną pozostałością, ale idealnym produktem żywieniowym o cechach mlekopędnych. Wśród wysokich walorów odżywczych młóta można wymienić znaczną zawartość białka, tylko w 45% przetwarzanego w żwaczu, a w znacznej części rozkładanego i wchłanianego w jelicie cienkim. Takie właściwości sprawiają, że białko to jest przyswajalne w wyjątkowo wysokim stopniu w stosunku do innych odmian paszy. Nierozkładalność związków białkowych w żwaczu przekłada się również na niski poziom mocznika w mleku, decydując o jego jakości. Poza tym młóto browarniane zawiera wiele cennych mikroelementów, witaminy z grupy B oraz A i E, tym samym wzbogacając paszę zwierząt i eliminując potrzebę dodatkowego suplementowania.

Zasady karmienia młótem browarnianym

Jak każdy doskonały produkt, tak i młóto w nadmiernych ilościach może zaszkodzić. Dlatego decydując się na jego podawanie krowom mlecznym, należy stosować się do ogólnych zasad. Zalecane przez specjalistów ilości to ok. 6-8 kg dziennie dla jednej sztuki bydła w okresie intensywnej laktacji. Młode cielaki nie wymagają tak dużych ilości białka – ich żywienie powinno ograniczać się do ok. 2-5 kg dziennie. Niewskazane jest natomiast podawanie tego typu paszy krowom w okresie zasuszenia i w ostatniej fazie laktacji. Warto pamiętać, że nadmierne ilości odpadów browarnianych w pokarmie mogą prowadzić do zaburzeń metabolicznych zwierząt, a tym samym, zamiast korzyści, przyniosą one straty. Młóto jest produktem sezonowym, a dodatkowo może mieć różną wartość zależnie od tego, czy pochodzi z browarów lokalnych, czy z dużych przedsiębiorstw. To główne problemy związane ze stosowaniem tego typu paszy.