Młóto browarniane dla loch - Domino

pasza dla prosiąt

Młóto browarniane jest świetnym dodatkiem paszowym poprawiającym mleczność krów. Odpowiednio dawkowane przynosi spektakularne efekty. Od kilu lat wraca do łask hodowców bydła. Jednak niewiele osób wie o tym, że młóto browarniane ma też wspaniały wpływ na lochy.

Karmienie trzody chlewnej

Młóto browarniane w świeżej postaci nie może być długo składowane. Dlatego też bardzo często poddaje się je procesowi kiszenia lub zasuszania. Młóto w obu formach można podawać trzodzie chlewnej. Świeże i kiszone młóto podaje się trzodzie przystosowanej do karmienia na mokro. Natomiast młóto suszone jest genialnym dodatkiem do pasz sypkich, podawanych lochom. Młóto browarniane ma niską koncentrację energii, a jednocześnie wysoki udział włókna. Takiej właśnie paszy potrzebują maciory niskoprośne w pierwszych 90 dniach ciąży. Pamiętajmy, że młóto browarniane jest tylko dodatkiem do paszy. Cała mieszanka powinna być odpowiednio zbilansowana, aby zapewnić trzodzie wszystkie niezbędne składniki. Młóto niewątpliwie jednak jest dobrym i tanim źródłem białka.

Czym tak naprawdę jest młóto?

Większość hodowców wie, że młóto to odpad z produkcji piwa. Czym jest dokładnie? To produkt powstający z browarnianych odmian pszenicy lub jęczmienia. Młóto jest pozostałością po skrobi, która przechodzi do brzeczki w procesie słodowania. Świeże młóto wygląda jak wilgotna śruta. Ciekawostką jest to, że młóto browarniane powstające przy produkcji piw typu pils jest z jakiegoś powodu najsmaczniejsze dla bydła i trzody. Młóto z produkcji innych piw nie jest przez zwierzęta jedzone tak chętnie. Młóto browarniane zawiera wiele zdrowych substancji odżywczych, w tym mikro i makroelementy, witaminy z grupy B oraz witaminy A i E. Aby podawanie młóta było skuteczne należy ściśle trzymać się wskazań producenta. Karmienie trzody czy bydła tylko młótem może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego, gdyż zwierzęta nie będą otrzymywały wszystkich niezbędnych do utrzymania dobrej formy składników odżywczych.