Jakie dawki młóta browarnianego powinno się podawać krowom

Młóto browarniane

Zazwyczaj gdy mówi się o młócie browarnianym, rolnicy mają różne opinie na temat tego, ja je dawkować. Kiedyś przyjmowało się, że dobra dawka to 20kg młóta na sztukę. Praktyka wskazuje jednak, że taka porcja może być zbyt duża i przynosić efekt odwrotny od zamierzonego. Przyjrzyjmy się więc temu problemowi bliżej.

Co za dużo, to niezdrowo

Każdy dystrybutor młóta browarnianego sprzedaje swój towar jako dodatek mlekopędny do pasz. Czasami rolnicy nie mają więc umiaru z podawaniem produktu. Młóto teoretycznie działa w ten sposób, że podwyższa zawartość tłuszczu i kazeiny. Badania wskazują jednak, że młóto powoduje niski poziom tłuszczu, właśnie wtedy, gdy krowy otrzymują zbyt duże dawki. To nie jedyny efekt uboczny. Krowy przekarmione młótem zaczynają chorować i mieć poważne problemy z płodnością i w okresie okołoporodowym. Jak więc dawkować młóto browarniane? Dzienna dawka nie powinna być większa niż 6-8kg na sztukę. Najbezpieczniej jest stosować młóto w początkowej i środkowej fazie laktacji. Powinno się je podawać wtedy z kiszonką z kukurydzy i traw. W przypadku karmienia opasów powinno się dozować 2-3kg młóta na 100kg masy zwierzęcia, pamiętając jednak o uzupełnianiu zapotrzebowania na energię śrutą zbożową. Młodzież powinna otrzymywać 2-5kg młóta dziennie. Natomiast nie powinno się stosować tej paszy wcale, jeśli chodzi o żywienie krów zasuszonych.

Warto wiedzieć

Przyjmuje się, że kilogram młóta browarnianego świeżego ma w przypadku żywienia krów mlecznych wartość 0,19 JPM. Skrót JPM to jednostka produkcji mleka. Główną zaletą młota browarnianego jest to, że jego białko rozkłada się w żwaczu w niecałych 50%. W jelicie cienkim natomiast młóto trawione jest w niecałych 90%. Dzięki takiemu trybowi trawienia poziom mocznika w mleku nie zwiększa się znacząco. Jeśli okaże się, że poziom mocznika jest zbyt niski oznacza to, że krowa dostaje zbyt mało białka żwaczowego. Wtedy powinna otrzymywać więcej śruty rzepakowej albo makuchu rzepakowego.