Jakie czynniki wpływają na mleczność krów? - Domino

mleko od krów

Każdy hodowca krów marzy o tym, by jego zwierzęta dawały jak najwięcej dobrej jakości mleka. Dzięki temu zwierzęta pozwalają mu zarabiać, a poniekąd „pracują” też na swoje utrzymanie. Jakie czynniki mają realny wpływ na mleczność danej krowy? Czy to kwesta tylko indywidualnych predyspozycji danego zwierzęcia?

Cechy indywidualne

Najprościej mówiąc: to wszystko zależy od krowy. Na mleczność wpływa chociażby jej wiek. Najwięcej mleka dają krowy wieku 6-8 lat. Równie istotna jest rasa krowy i jej genetyczne dziedzictwo. Duże krowy dają przeważnie więcej mleka. Bardzo istotna jest kondycja zdrowotna danej krowy. Tylko w pełni zdrowe krowy dają dużo mleka. Mleko od tych, u których stwierdzono schorzenia, nie nadaje się do spożycia.

Warunki zewnętrzne

Na mleczność krowy wpływają także warunki, w jakich jest ona hodowana. Na to, ile dana krowa da nam mleka, może mieć wpływ chociażby pogoda. Długie, uciążliwe upały czy przedłużające się mrozy obniżają mleczność. Krowy utrzymywane w higienicznych warunkach są bardziej mleczne niż te, którym rzadko sprząta się boksy. Na obniżenie mleczności ma również wpływ… stres. Krowy, które przeżywają go mniej, dają więcej mleka.

Żywienie

Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne, a wręcz najistotniejsze, jeśli chodzi o mleczność. Tylko dobrze odżywiona i pielęgnowana krowa jest w stanie dawać dużo dobrej jakości mleka. Znaczenie ma nie tylko sama pasza, ale również wszelkiego rodzaju dodatki do pasz, takie jak chociażby młóto browarniane, które odpowiednio dawkowane przynosi rewelacyjne efekty. Wychudzone krowy dają o wiele mniej mleka niż te, które są odpowiednio odżywione.

Użytkowanie

Mleczność można zwiększyć również poprzez umiejętne zachowywanie okresów pomiędzy wycieleniem a ponownym pokryciem krowy. Jednak zbytnie wyeksploatowanie krowy w jednym okresie może doprowadzić do zaniżenia mleczności w kolejnym. Gdy zależy nam przede wszystkim na zdrowych i silnych cielakach, należy przedłużyć okres zasuszenia.