Wysłodziny z dostawą – dobre nie tylko dla krów mlecznych

świnki

O jakości wysłodzin browarnianych i ich znaczeniu w hodowli mlecznych krów jest głośno od dłuższego czasu. Nie oznacza to jednak, że ten z pozoru odpadowy i do niczego nieprzydatny produkt nie znajduje jeszcze innych zastosowań – zarówno w rolnictwie, jak i poza nim.

Białko cenne w hodowli opasów

Białko to jeden z najcenniejszych składników młóta, które powstaje jako odpad przy produkcji piwa. Nierozpuszczalne resztki z kadzi fermentacyjnej przez wiele lat trafiały na śmietnik, póki nie odkryto ich wysokich walorów odżywczych – cennych dla zwierząt hodowlanych. Głównym konsumentem młóta pozostają krowy mleczne, bowiem to one potrzebują kazeiny i tłuszczu do produkcji mleka. Jednak białko znajdujące się w młócie w ilości nawet 10%, a w suchej masie – 20-27%, bywa niezastąpione także w produkcji tuczników hodowanych na mięso.

Cennym dla takiej hodowli składnikiem młóta jest również tłuszcz, chociaż w tym zakresie walory tej paszy są znacznie mniejsze z uwagi na strawność na poziomie 60%. Jego niską wartość energetyczną wzbogaca włókno, czyli surowy, nierozpuszczalny błonnik. Stosowanie młóta z błonnikiem pozwala na poprawienie struktury paszy płynnej, dzięki czemu jest ona łatwiej pobierana. W hodowli tuczników stosuje się dawki na poziomie do 4% suchej masy dla zwierząt o wadze 25-45 kg, do 5,5% dla tuczników 45-75 kg oraz do 7% dla tuczników powyżej 75 kg.

Inne zastosowania wysłodzin

Chociaż wysłodziny browarniane zazwyczaj kojarzy się z rolnictwem i hodowlą zwierząt, to ich zastosowanie jest znacznie szersze. Odbiorcami takich odpadów mogą być przedsiębiorstwa piekarnicze – młóto stanowi cenny dodatek do wypieków na bazie mąki, zdecydowanie zmieniając ich smak i dodając walory odżywcze. Idealnie nadaje się do ciasta na pizzę, chleba na zakwasie i na drożdżach, a nawet do wypieku zdrowych ciastek. Wysłodziny z dostawą mogą być również świetnym wsparciem dla ogrodników, bowiem zakompostowane są wartościowym, naturalnym nawozem, który pozwala stworzyć kwaśne środowisko dla wymagających go gatunków roślin. Takie warunki lubią m.in. różaneczniki, hortensje, magnolie, wrzosy czy żarnowiec. Wysłodziny nadają się też do produkcji wina, podpiwku, napoju bezalkoholowego, a w gospodarstwie mogą służyć do karmienia kur i innego ptactwa.