prosięta

Wysłodziny browarniane – młóto

Młóto browarniane to wysoce ceniona pasza mlekopędna szczególnie polecana dla krów mlecznych oraz trzody chlewnej. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka, włókna oraz witamin zwiększa ilość oraz jakość wyprodukowanego mleka. Ze względu na swoją smakowitość oraz soczystą strukturę pozytywnie wpływa na wzrost pobierania paszy.

Paszę tę można skarmiać w ilości 5-20 kg na sztukę dziennie.

Wyniki badań – wysłodziny mokre:

Barwa typowa dla młóta słodowego mokrego
Zapach typowy dla młóta słodowego mokrego, bez obcych zapachów i innych oznak zepsucia
Wilgotność % (m/m) 78,20
Białko ogółem % s.m. 28,30
Białko strawne % s.m. 24,10
Współczynnik strawności białka % 85,00
Ekstrakt ogólny % (m/m) 4,10
Ekstrakt ogólny % s.m. 19,00
Ekstrakt wymywalny % (m/m) 3,10
Ekstrakt wymywalny % s.m. 14,00
Kwasowość ogólna ml 1 M NaOH/100g 0,37
pH 5,77
Tłuszcz % s.m. 9,80
Beta-glukan % s.m. 0,06

Badania wykonane przez Instytut Przemysłu Rolno-Spożywczego Zakład Technologii Piwa i Słodu, 02-532 Warszawa, ul. Rakowiecka 36