Blog

pszenica

Czym tak naprawdę jest młóto browarniane?

Młóto browarniane to świetny materiał paszowy dla trzody chlewnej i bydła. Na bydło działa on mlekopędnie – dzięki niemu uzyskuje się dużo więcej mleka i ma ono o wile lepszą jakość. Dostarcza ono krowom duże ilości niezbędnych składników odżywczych, a do tego jest dla nich… smaczne, co wpływa na zwiększona ilość poboru porcji. Młóto było […]

świnki

Browarniane wysłodziny z dostawą nie tylko dla krów

O jakości wysłodzin browarnianych i ich znaczeniu w hodowli mlecznych krów jest głośno od dłuższego czasu. Nie oznacza to jednak, że ten z pozoru odpadowy i do niczego nieprzydatny produkt nie znajduje jeszcze innych zastosowań – zarówno w rolnictwie, jak i poza nim. Białko cenne w hodowli opasów Białko to jeden z najcenniejszych składników młóta, […]

zboże

Młóto – zmiana wartości odżywczych w procesie suszenia i kiszenia

Młóto browarniane to pozostałości po odfiltrowaniu zacieru, na które składają się wszystkie nierozpuszczalne składniki, takie jak: kiełki, łuski czy drobinki słodu. Dla browaru są one odpadem poprodukcyjnym bez możliwości zagospodarowania. Dla rolników to cenna pasza wzbogacająca mieszanki żywieniowe. Jakie składniki zawiera świeże młóto? Oczywistym jest, że każdy browar korzysta z innych składników do warzenia piwa, […]

mała świnka

Normy żywieniowe a rodzaj produkcji

Żywienie zwierząt hodowlanych jest zadaniem zbliżonym do odżywiania małego dziecka. Aby zdrowo rosło i prawidłowo się rozwijało, potrzebuje odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, minerałów i witamin, dzięki którym kształtują się mięśnie i doskonalą organy. W przypadku zwierząt hodowlanych zadanie jest tym trudniejsze, że pokarm składa się ze składników, których wartości odżywcze są trudne do precyzyjnego określenia. […]

Bydło

Zakiszanie młóta sposobem na przedłużanie trwałości

Młóto jest popularną paszą treściwą o wysokiej zawartości białka, dlatego cieszy się sporym powodzeniem wśród hodowców. Sprzedaż sezonowa i konieczność zakupu większych jego ilości naraz wymaga stosowania metod przedłużających trwałość paszy. Zalicza się do nich zakiszanie. Zakiszanie wysłodzin w pryzmach Jedną z powszechnie stosowanych metod zakiszania wysłodzin jest przeprowadzanie tego procesu w zbiornikach poziomych. Do […]

krowa

Podstawowe błędy popełniane przy karmieniu krów młótem

Wysłodziny browarniane czy też młóto w ostatnich latach robią furorę wśród hodowców krów, którzy wykorzystują je w zastępstwie wysokobiałkowych pasz w celu uzyskania większej produkcji mleka. Efekty nie zawsze są zadowalające, co jest wynikiem błędów w karmieniu. Jakie to błędy? Karmienie niezgodne z zalecanymi normami Podstawowym problemem, jaki wiąże się z karmieniem krów mlecznych wysłodzinami […]