Blog

zboże

Młóto – zmiana wartości odżywczych w procesie suszenia i kiszenia

Młóto browarniane to pozostałości po odfiltrowaniu zacieru, na które składają się wszystkie nierozpuszczalne składniki, takie jak: kiełki, łuski czy drobinki słodu. Dla browaru są one odpadem poprodukcyjnym bez możliwości zagospodarowania. Dla rolników to cenna pasza wzbogacająca mieszanki żywieniowe. Jakie składniki zawiera świeże młóto? Oczywistym jest, że każdy browar korzysta z innych składników do warzenia piwa, […]

mała świnka

Normy żywieniowe a rodzaj produkcji

Żywienie zwierząt hodowlanych jest zadaniem zbliżonym do odżywiania małego dziecka. Aby zdrowo rosło i prawidłowo się rozwijało, potrzebuje odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, minerałów i witamin, dzięki którym kształtują się mięśnie i doskonalą organy. W przypadku zwierząt hodowlanych zadanie jest tym trudniejsze, że pokarm składa się ze składników, których wartości odżywcze są trudne do precyzyjnego określenia. […]

Bydło

Zakiszanie młóta sposobem na przedłużanie trwałości

Młóto jest popularną paszą treściwą o wysokiej zawartości białka, dlatego cieszy się sporym powodzeniem wśród hodowców. Sprzedaż sezonowa i konieczność zakupu większych jego ilości naraz wymaga stosowania metod przedłużających trwałość paszy. Zalicza się do nich zakiszanie. Zakiszanie wysłodzin w pryzmach Jedną z powszechnie stosowanych metod zakiszania wysłodzin jest przeprowadzanie tego procesu w zbiornikach poziomych. Do […]

krowa

Podstawowe błędy popełniane przy karmieniu krów młótem

Wysłodziny browarniane czy też młóto w ostatnich latach robią furorę wśród hodowców krów, którzy wykorzystują je w zastępstwie wysokobiałkowych pasz w celu uzyskania większej produkcji mleka. Efekty nie zawsze są zadowalające, co jest wynikiem błędów w karmieniu. Jakie to błędy? Karmienie niezgodne z zalecanymi normami Podstawowym problemem, jaki wiąże się z karmieniem krów mlecznych wysłodzinami […]

krowa

Sprzedaż wysłodzin z dostawą – na co warto zwracać uwagę?

Wysłodziny browarniane zyskują coraz większą popularność jako efektywna i mlekopędna pasza dla krów. Hodowcy, którzy jeszcze nie próbowali tej metody, często nie wiedzą, gdzie szukać dostawcy świeżego młóta i na co zwracać szczególną uwagę w ofercie. Wysłodziny z dostawą od licencjonowanego dystrybutora Podejmując decyzję o dokarmianiu swoich krów mlecznych wysłodzinami browarnianymi, przeciętny hodowca w pierwszej […]

prosięta

Przechowywanie wysłodzin a wartości odżywcze

Wysłodziny browarne są odpadem powstającym po odfiltrowaniu słodu i oddzieleniu od niego brzeczki. Pozostający, nierozpuszczalny osad, nazywany też młótem, to doskonały mlekopędny pokarm dla krów. W postaci świeżej jest jednak nietrwały, dlatego wymaga odpowiedniego zabezpieczenia. Wysłodziny browarne w postaci świeżej Kupowanie wysłodzin browarnych najczęściej nie sprowadza się do zamówienia niewielkiej partii, bowiem – szczególnie w […]