Blog

Młóto browarniane. Kiedy kupować?

Młóto browarniane było przez jakiś czas zapomniane, jednak od kilku lat wraca do łask hodowców bydła. Sprzedaż wysłodzin staje się z roku na rok coraz popularniejsza. Nic w tym dziwnego – młóto browarniane pozytywnie wpływa na pobór paszy i jakość dostarczanego mleka. Najlepsi hodowcy twierdzą, że bez dobrego młóta nie ma dobrego mleka. Hodowcy zadają […]

Czym tak naprawdę jest młóto browarniane?

Młóto browarniane to świetny materiał paszowy dla trzody chlewnej i bydła. Na bydło działa on mlekopędnie – dzięki niemu uzyskuje się dużo więcej mleka i ma ono o wile lepszą jakość. Dostarcza ono krowom duże ilości niezbędnych składników odżywczych, a do tego jest dla nich… smaczne, co wpływa na zwiększona ilość poboru porcji. Młóto było […]

Browarniane wysłodziny z dostawą nie tylko dla krów

O jakości wysłodzin browarnianych i ich znaczeniu w hodowli mlecznych krów jest głośno od dłuższego czasu. Nie oznacza to jednak, że ten z pozoru odpadowy i do niczego nieprzydatny produkt nie znajduje jeszcze innych zastosowań – zarówno w rolnictwie, jak i poza nim. Białko cenne w hodowli opasów Białko to jeden z najcenniejszych składników młóta, […]

Młóto – zmiana wartości odżywczych w procesie suszenia i kiszenia

Młóto browarniane to pozostałości po odfiltrowaniu zacieru, na które składają się wszystkie nierozpuszczalne składniki, takie jak: kiełki, łuski czy drobinki słodu. Dla browaru są one odpadem poprodukcyjnym bez możliwości zagospodarowania. Dla rolników to cenna pasza wzbogacająca mieszanki żywieniowe. Jakie składniki zawiera świeże młóto? Oczywistym jest, że każdy browar korzysta z innych składników do warzenia piwa, […]

Normy żywieniowe a rodzaj produkcji

Żywienie zwierząt hodowlanych jest zadaniem zbliżonym do odżywiania małego dziecka. Aby zdrowo rosło i prawidłowo się rozwijało, potrzebuje odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, minerałów i witamin, dzięki którym kształtują się mięśnie i doskonalą organy. W przypadku zwierząt hodowlanych zadanie jest tym trudniejsze, że pokarm składa się ze składników, których wartości odżywcze są trudne do precyzyjnego określenia. […]

Zakiszanie młóta sposobem na przedłużanie trwałości

Młóto jest popularną paszą treściwą o wysokiej zawartości białka, dlatego cieszy się sporym powodzeniem wśród hodowców. Sprzedaż sezonowa i konieczność zakupu większych jego ilości naraz wymaga stosowania metod przedłużających trwałość paszy. Zalicza się do nich zakiszanie. Zakiszanie wysłodzin w pryzmach Jedną z powszechnie stosowanych metod zakiszania wysłodzin jest przeprowadzanie tego procesu w zbiornikach poziomych. Do […]