Blog

Jakie czynniki wpływają na mleczność krów?

Każdy hodowca krów marzy o tym, by jego zwierzęta dawały jak najwięcej dobrej jakości mleka. Dzięki temu zwierzęta pozwalają mu zarabiać, a poniekąd „pracują” też na swoje utrzymanie. Jakie czynniki mają realny wpływ na mleczność danej krowy? Czy to kwesta tylko indywidualnych predyspozycji danego zwierzęcia? Cechy indywidualne Najprościej mówiąc: to wszystko zależy od krowy. Na […]

Młóto browarniane dla loch

Młóto browarniane jest świetnym dodatkiem paszowym poprawiającym mleczność krów. Odpowiednio dawkowane przynosi spektakularne efekty. Od kilu lat wraca do łask hodowców bydła. Jednak niewiele osób wie o tym, że młóto browarniane ma też wspaniały wpływ na lochy. Karmienie trzody chlewnej Młóto browarniane w świeżej postaci nie może być długo składowane. Dlatego też bardzo często poddaje […]

Młóto browarniane. Kiedy kupować?

Młóto browarniane było przez jakiś czas zapomniane, jednak od kilku lat wraca do łask hodowców bydła. Sprzedaż wysłodzin staje się z roku na rok coraz popularniejsza. Nic w tym dziwnego – młóto browarniane pozytywnie wpływa na pobór paszy i jakość dostarczanego mleka. Najlepsi hodowcy twierdzą, że bez dobrego młóta nie ma dobrego mleka. Hodowcy zadają […]

Czym tak naprawdę jest młóto browarniane?

Młóto browarniane to świetny materiał paszowy dla trzody chlewnej i bydła. Na bydło działa on mlekopędnie – dzięki niemu uzyskuje się dużo więcej mleka i ma ono o wile lepszą jakość. Dostarcza ono krowom duże ilości niezbędnych składników odżywczych, a do tego jest dla nich… smaczne, co wpływa na zwiększona ilość poboru porcji. Młóto było […]

Browarniane wysłodziny z dostawą nie tylko dla krów

O jakości wysłodzin browarnianych i ich znaczeniu w hodowli mlecznych krów jest głośno od dłuższego czasu. Nie oznacza to jednak, że ten z pozoru odpadowy i do niczego nieprzydatny produkt nie znajduje jeszcze innych zastosowań – zarówno w rolnictwie, jak i poza nim. Białko cenne w hodowli opasów Białko to jeden z najcenniejszych składników młóta, […]

Młóto – zmiana wartości odżywczych w procesie suszenia i kiszenia

Młóto browarniane to pozostałości po odfiltrowaniu zacieru, na które składają się wszystkie nierozpuszczalne składniki, takie jak: kiełki, łuski czy drobinki słodu. Dla browaru są one odpadem poprodukcyjnym bez możliwości zagospodarowania. Dla rolników to cenna pasza wzbogacająca mieszanki żywieniowe. Jakie składniki zawiera świeże młóto? Oczywistym jest, że każdy browar korzysta z innych składników do warzenia piwa, […]